Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Valieva är förhörd – beslut väntar imorgon

Den stora dopningsaffären i OS går mot sitt avgörande. Konståkaren Kamilia Valieva har under ett sex timmar långt möte förhörts av domarna i idrottens skiljedomstol, Cas.
I morgon måndag kommer beskedet om 15-åringen kastas ut från OS.
Konståkning • Publicerad 13 februari 2022
I dag frågas Kamilia Valieva ut av Idrottens skiljedomstol Cas.
I dag frågas Kamilia Valieva ut av Idrottens skiljedomstol Cas.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Bara 30 minuter innan Cas-förhandlingarna skulle inledas kom beskedet att Kamilia Valieva ska frågas ut via videolänk av domarna som har hennes OS-öde i sina händer.

Kamila Valieva testades positivt för dopning i samband med en tävling i Ryssland i december, men det dröjde till den 8 februari innan ett godkänt laboratorium i Stockholm kunde bekräfta dopningsfallet.

Annons

Då hade 15-åringen redan tävlat i lagtävlingen i OS.

Tre CAS-domare

Ryskan kan nu stoppas från att tävla mer i Peking. Tre Cas-domare kommer att avgöra fallet, varav en är en rysk favorit.

Jeffrey Benz är en av dem som är med och avgör Valievas OS-öde. Den amerikanske domaren var också med och kortade ner tennisstjärnan Maria Sjarapovas avstängning 2016.

Han såg då till att ryskan fick sin dopningsavstängning kortad från 24 till 15 månader. Sjarapova blev avstängd efter att ha testats positivt för den förbjudna hjärtmedicinen meldonium under Australian Open, men Cas fastslog att det inte helt och hållet var Sjarapovas fel vilket kortade ner avstängningen.

Seger i lagtävlingen

Precis som Sjarapova testades även Valieva positivt för en hjärtmedicin, trimetazidin, som framför allt används för att öka blodflödet till hjärtat, vilket kan hjälpa till med uthålligheten.

Det är dock oklart om Valieva har eller har haft några hjärtproblem.

15-åriga Valieva ledde det ryska konståkningslaget till seger i lagtävlingen, där hon skrev historia genom att vara den första någonsin på damsidan att sätta en kvadrupel på ett OS.

På tisdag inleds damernas individuella tävling där Valieva är en av favoriterna, huruvida hon kommer till start eller inte avgörs alltså först dagen före tävlingen.

Sent på söndagskvällen meddelade skiljedomstolen att mötet mellan konståkaren och de övriga representanterna avslutats.

Då hade förhöret pågått i sex timmar. Cas ska överlägga och meddelar sitt beslut på måndag förmiddag, uppges det i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons