Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vägrar vaccin – kan förlora 135 miljoner

Vaccinationsmotståndarna i NHL och NBA får en tuff säsong – och den kan bli kostsam.
Basketstjärnan Kyrie Irving riskerar till exempel att förlora upp emot 135 miljoner kronor i löneavdrag.
Ishockey och basket • Publicerad 7 oktober 2021
Brooklyns Kyrie Irving kan förlora många miljoner om han inte vaccinerar sig före NBA-säsongen. Arkivbild.
Brooklyns Kyrie Irving kan förlora många miljoner om han inte vaccinerar sig före NBA-säsongen. Arkivbild.Foto: Adam Hunger/AP/TT

De nordamerikanska proffsligorna i ishockey och basket har vaccinationskrav på sina spelare och ledare, förutom för dem som av religiösa eller medicinska skäl inte vill eller kan vaccinera sig mot covid-19. Skälet är rent praktiskt. För det kan bli omöjligt att resa till vissa städer, delstater eller mellan USA och Kanada utan att hamna i karantän om man inte är vaccinerad.

Kanada kräver 14 dagars karantän för inresande som inte är vaccinerade. Då kan det bli svårt för de sju kanadensiska lagen i NHL vid hemresa från USA-matcher och för de övriga 25 amerikanska lagen att ens kunna resa till bortamatcher i Kanada, om inte spelarna är vaccinerade.

Annons

NHL:s vice kommissionär Bill Daly tror att reserestriktionerna kommer att göra att man kommer upp i 98 procents vaccinationstäckning bland spelarna, att endast 10–15 spelare av totalt 700 inte kommer att vaccinera sig, skriver CBC.

Hårda restriktioner

NHL-lagen kan stänga av spelare som är ovaccinerade och som därmed inte kan vara med på lagets aktiviteter, exempelvis en bortamatch i Kanada respektive USA. De spelarna får då avdrag på lönen under avstängningstiden.

Ovaccinerade har också hårdare restriktioner vid bortamatcher då de inte får gå ut på restauranger ocheller till gym och inte får ha sällskap av andra på sina hotellrum. Blir de dessutom coronasjuka får de inte räkna det som en hockeyskada och blir därmed av med lön.

I NBA har stora stjärnor som Kyrie Irving och Andrew Wiggins vägrat att vaccinera sig. Golden State-spelaren Wiggins har dock fallit till föga och tagit i alla fall en spruta.

– Det var mitt enda alternativ om jag ville spela i NBA. Men det var ett svårt beslut. Jag ville inte göra det, men blev tvingad till det, säger han enligt Reuters.

Irving vägrar

Wiggins hade ansökt om att få undantag för vaccination av religiösa skäl, men nekades detta. Hade han inte vaccinerat sig hade det blivit väldigt kostsamt för honom. För de lokala reglerna i San Francisco-området hade förbjudit honom att spela hemmamatcherna om han inte vaccinerat sig.

Enligt överenskommelsen mellan NBA och spelarfacket hade Wiggins då förlorat 1,09 procent av årslönen för varje match han missat.

Brooklyns Irving vägrar fortfarande att vaccinera sig. Det kan bli väldigt kostsamt för honom eftersom New York har lika stränga coronaregler som San Francisco. Enligt ESPN:s uträkning kan Irving förlora motsvarande 135 miljoner kronor om han inte kan spela alla 41 hemmamatcher den kommande säsongen.

Skeptisk James vaccinerad

Enligt amerikanska medier har 95 procent av NBA-spelarna tagit minst en vaccinspruta.

Storstjärnan LeBron James har varit skeptisk till vaccin, men har nu vaccinerat sig. Men han vill inte verka som frontfigur när det gäller vaccineringar.

Annons

– Jag pratar inte om andra människor och vad de borde göra. Det här handlar om varje individs kropp, inte om politik eller rasism eller polisbrutalitet. Jag tycker inte att jag ska lägga mig i vad andra gör med sina kroppar eller hur de lever. Det är inte mitt jobb, säger James enligt Reuters.

NHL sätter i gång den 12 oktober och NBA en vecka senare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons