Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tysk EM-oro: Renässans av supportervåld

Fotboll • Publicerad 8 oktober 2022
Union Berlin-anhängare under matchen mot Malmö FF.
Union Berlin-anhängare under matchen mot Malmö FF.Foto: Johan Nilsson/TT

Tyskland är värdnation för fotbolls-EM 2024 och nu fruktar det tyska fotbollsförbundets ordförande, Bernd Neuendorf, att supportervåld kan komma att överskugga turneringen om två år.

– Från tyskt perspektiv är det här problematiskt med tanke på EM 2024. Vi vill arrangera en fotbollsfest med en härlig atmosfär, säger han till Bild.

Annons

Neuendorf fördömer de scener som utspelat sig den senaste tiden där tyska klubbar som Eintracht Frankfurt, Köln och Union Berlin varit involverade. Den sistnämnda klubben så sent som i torsdags mot Malmö FF i Europa League.

Forskaren Gunter A. Pilz, som har studerat supporterkulturen på ett närmare håll, hävdar att man nu ser att fotbollsvåld fått en renässans då många personer besöker en arena med våld som enda syfte. Pilz menar även att det går att se tydliga kopplingar till bland annat högerextrema miljöer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons