Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tvingas till OS-invigningen – mot sin vilja

Taiwans regering ville inte skicka sina idrottare till OS-invigningen.
Men nu har IOK beordrat de taiwanesiska utövarna att närvara.
Olympiskt • Publicerad 1 februari 2022
Taiwans Lien Te-An bär den Kinesiska Tapei-flaggan under OS-invigningen 2018.
Taiwans Lien Te-An bär den Kinesiska Tapei-flaggan under OS-invigningen 2018.Foto: Michael Sohn/AP/TT

I fredags meddelade Taiwans regering att deras OS-trupp inte skulle närvara vid vare sig OS-invigningen eller avslutningen. Orsaken som angavs då var försenade flyg och strikta covid-19-regler, skriver Inside the Games.

På grund av ökade spänningar mellan Kina och Taiwan har det även funnits en oro att arrangören ska ”nedgradera” Taiwans status under OS-invigningen.

Annons

Vid mästerskap som till exempel OS tävlar idrottare från Taiwan under namnet Kinesiska Taipei ett krav från Kina som hävdar att Taiwan är en del av landet.

Taiwans olympiska kommitté hävdar nu att de fått ”flera meddelanden” från Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som kräver att samtliga delegationer under Peking-OS samarbetar för att skicka representanter till såväl invigning som avslutning.

Därför kommer nu Taiwan skicka representanter till ceremonierna. Det framgår däremot inte hur många som kommer närvara vid ceremonierna av den 15-mannadelegation, varav fyra aktiva som Taiwan skickar.

Andra höga företrädare från Taiwan förväntas däremot bojkotta de båda ceremonierna för att enbart fokusera på att stötta landets idrottare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons