Två nickmål gav Varberg första segern

Det man inte har i fötterna kan kompenseras med pannan.
Det vet Varberg.
Ryan Moon och Oliver Stanisic nickade klubben till säsongens första allsvenska seger – 2–1 borta mot Östersund.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2021
Oliver Stanisic jublar efter sitt och Varbergs sena segermål borta mot Östersund.Foto: Per Danielsson/TT

Matchinledningen pekade annars mot Östersunds andra raka seger hemma på Jämtkraft arena. Ronald Mukiibi, fick fram en fot på Noah Sonko Sundbergs nick på Isak Ssewankambos högerhörna redan efter nio minuters spel.

Högerbacken är en målfarlig herre. Det var också hans mål som gav överraskande 1–1 borta mot Malmö FF i förra omgången.

Nu slog han till igen.

Förklaringen till att Mukiibi har förmågan att vara på rätt plats vid rätt tillfälle:

– Jag är gammal anfallare så lite sitter kvar. Jag fick tån på bollen, säger han till Discovery plus.

Farliga på fasta situationer

Med allsvenskans längsta lag är frisparkar och hörnor ett av Varbergs främsta offensiva vapen.

– Vi vet att de är farliga på fasta situationer, säger Ronald Mukiibi.

Det hjälpte inte Östersund. Den här gången gav en inåtskruvad frispark utdelning och kvittering efter en knapp halvtimma.

Ryan Moon nickade in Jean Carlos De Britos vältajmade boll. Det var sydafrikanens första allsvenska mål sedan han kom till klubben från Stellenbosch inför den här säsongen.

– Allt handlar om laget, men det är alltid kul att hamna i målprotokollet, säger Moon till Discovery plus.

Målet kom sedan Varberg tagit över matchen efter Östersunds starka start.

– Jag tycker att vi dominerar halvleken totalt och har flera chanser. Vi ska fortsätta så här i andra halvlek, säger Moon.

Sent avgörande

Dominans var det inte tal om, däremot hade Varberg ett gyllene läge att ta ledningen – och skapa förutsättningar för säsongens första seger.

Men Tashreeq Matthews sköt över sedan Aly Keita lämnat retur på Robin Simovics avslut.

Och Albin Mörfelt var ytterst nära att styra in 1–2 med kvarten kvar, men Aly Keita räddade.

Jakten på säsongens första seger såg ut att bli resultatlös, men då visade Varberg en sista gång i matchen styrkan i huvudspelet.

Nyinsatte Oliver Stanisic – han hade varit på planen i några minuter – mötte ett inlägg med pannan i första tilläggsminuten och Keita var chanslös.

Varberg står efter segern på fyra poäng och närmast framöver väntar matcher mot Malmö FF, Hammarby och IFK Norrköping.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.