Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tv-avtal "tvingar" Sverige att möta Uzbekistan

Mitt under VM-kvalet tvingas fotbollslandslaget träningsspela mot Uzbekistan.
Men Svenska fotbollförbundet hade gärna sluppit dagens landskamp.
Fotboll • Publicerad 5 september 2021
Alexander Isak jublar efter att ha gjort 1-1 i VM-kvalet mot Spanien i torsdags.
Alexander Isak jublar efter att ha gjort 1-1 i VM-kvalet mot Spanien i torsdags.Foto: Nils Petter Nilsson / TT
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Efter torsdagens meriterande seger mot Spanien fortsätter det svenska herrlandslaget jakten på en plats till VM i Qatar 2022 med ny kvalmatch borta mot Grekland på onsdag.

Men först väntar en landskamp mot Uzbekistan i dag. Trots att den kommer olägligt, mellan de viktiga tävlingsmatcherna, har landslaget ingen möjlighet att flytta den.

Annons

– Den enda förklaringen är att det finns ett avtal som säger att vi ska spela x antal matcher under en period. Sedan har det blivit en del inställda och flyttade matcher, och många matcher på få dagar, vilket är en konsekvens av att det pågått en pandemi, säger Svenska fotbollförbundets (SvFF) generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

"Den behöver spelas"

Tv-avtalet som måste följas är tecknat mellan Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och nationerna som går under organisationens paraply, däribland Sverige.

Sjöstrand säger att man på SvFF inte försökt få matchen flyttad, men han medger att situationen inte är optimal.

– Det är såklart för mycket med tre matcher under tio dagars samling när spelare redan kommer från ett pressat spelschema i sina klubbar. Som förbundskapten hinner du inte jobba så mycket med laget och själva spelidén utan det är mest rehabilitering och match som gäller under sådana här samlingar. Men det är som det är och vi gillar läget, säger han och fortsätter:

– Den behöver spelas utifrån den leverans tv-bolagen har köpt och vill ha. När vi ser framåt kommer det fler VM-kvalmatcher och det blir några samlingar där man kommer få spela fler matcher. Det är en konsekvens vi får försöka hantera på bästa sätt nu när pandemin påverkat och drabbat hela samhället.

Ser fördelar

Förbundskapten Janne Andersson hade gärna sluppit att möta Uzbekistan – men kan ändå hitta ljusglimtar i det späckade spelschemat.

– Normalt sett när vi har spelarna så kort tid räcker det med två tävlingsmatcher. Jag har huvudfokus på de två tävlingsmatcherna, den här tredje är för att spela i kapp matcher i tv-avtalet på grund av pandemin. Men nu när vi har matchen ser jag fördelar, säger han till TT.

– Sedan vi fick Nations League har man inte haft så många vänskapslandskamper. Det är en fördel att kunna titta på andra spelare som inte fått spela så himla mycket. Då kan jag matcha ett lag mot Spanien och ett mot Uzbekistan. Det hade jag inte kunnat göra annars. När vi har den ska vi använda den på ett bra sätt. Annars hade jag gärna bara haft tävlingsmatcher.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons