Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Turbulensen i spanska landslaget – detta har hänt

Spelaruppror, bojkotter, strejker och anklagelser om sexuella övergrepp. Det stormar inom den spanska damfotbollen och på fredag riktas världens blickar mot Gamla Ullevi där Spanien ska möta Sverige efter en sen överenskommelse.
Här är en sammanfattning av allt som har hänt.
Fotboll • Publicerad 20 september 2023
Spanska VM-guldhjältarna tillsammans med premiärministern Pedro Sanchez. Arkivbild.
Spanska VM-guldhjältarna tillsammans med premiärministern Pedro Sanchez. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Juli 2015: I 27 år har Ignacio Quereda varit förbundskapten för det spanska landslaget när han efter VM 2015 sparkas efter krav från spelarna. Bland annat ska förberedelserna inför VM ha varit undermåliga.

September 2022: 15 spanska landslagsstjärnor vägrar att spela under förbundskaptenen Jorge Vilda och kräver bland annat förbättrade träningsvillkor.

Annons

30 juni 2023: I VM-truppen finns flera av spelarna som bojkottade med – samtidigt som några fortsätter sin bojkott – efter att förbundet mött vissa spelarkrav.

20 augusti 2023: Spanien tar VM-guld för första gången på damsidan. Men efterspelet handlar i princip bara om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales som under medaljceremonin kysser spelaren Jennifer Hermoso på munnen.

25 augusti 2023: Rubiales säger i ett försvarstal att han inte kommer att avgå och att kyssen skedde i samförstånd. Hermoso hävdar motsatsen.

26 augusti 2023: Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

1 september 2023: Den inhemska ligan, Liga F, går ut i strejk för att få mer rättvisa villkor och för att minska löneglappet till herrspelarna i La Liga. Den första omgången ställs sedan in innan en överenskommelse nås.

5 september 2023: Jorge Vilda får sparken och ersätts av assisterande förbundskaptenen Montserrat Tomé.

6 september 2023: Hermoso anmäler Rubiales för sexuella övergrepp.

10 september 2023: Rubiales berättar i en intervju med programledaren Piers Morgan att han avgår som ordförande för det spanska fotbollsförbundet (RFEF).

15 september 2023: 39 spelare, däribland 21 av 23 spelare från VM-guldtruppen, meddelar att de tänker bojkotta matchen mot Sverige den 22 september. "Vi är övertygade om att det krävs omfattande förändringar inom RFEF:s ledning och specifikt inom området damfotboll", skriver spelarna i ett gemensamt uttalande.

18 september 2023: Flera spelare som meddelat att de tänker bojkotta landslaget tas ut i den spanska truppen.

Annons

19 september 2023: Spanska spelare börjar ansluta till samlingen – mot sin vilja, enligt Marca. Spelarna informeras om att de, enligt spansk lag, kan straffas om de inte spelar. Det kan bli både böter och avstängningar.

20 september 2023: Efter en nattmangling vid förhandlingsbordet nås en överenskommelse mellan förbundet och spelarna som gäller jämställdhet, lika lön och förbättringar av kvinnofotbollens utveckling.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons