Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tuff väg tillbaka för Ymer: Får börja från noll

Mikael Ymer, 24, stängs av i 18 månader för att ha brutit mot dopningsreglerna. Vägen tillbaka mot världstoppen kan bli tuff för Sverigeettan.
– Det är jätteviktigt att Mikael har rätt folk omkring sig. Som stöttar honom både på och utanför planen. Men jag tror att det blir jättesvårt att göra det helt själv, säger den tidigare tennisstjärnan Magnus Gustafsson till TT.
Tennis • Publicerad 19 juli 2023
Mikael Ymer har stängts av i 18 månader för att ha brutit mot dopningsreglerna. Arkivbild.
Mikael Ymer har stängts av i 18 månader för att ha brutit mot dopningsreglerna. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Ymer stängs av eftersom han missade tre dopningstester 2021. Vilket är ett brott mot det Internationella tennisförbundets (ITF) antidopningsregler.

– Han vet ju vad som händer om han inte håller sig till regelverket. Det är viktigt att ha ett bra team bakom sig också som håller koll på alla de här sakerna. Men sen är det ju egentligen bara han själv som kan svara på varför det blev såhär, säger den tidigare världsfyran Jonas Björkman till TT.

Annons

– Det är väldigt olyckligt. I den åldern så ska man ju spela så mycket som möjligt för att utvecklas.

"Det enda positiva"

Därefter ska Ymer ha överklagat domen och fått rätt i juni 2022. Men ITF överklagade domen till Idrottens skiljedomstol (Cas), som nu stänger av Ymer, 51:a på världsrankningen, i 18 månader.

– Det är supertufft att komma tillbaka ifrån. Det enda positiva, om man kan säga så, är ju egentligen att om man skadar sig och är borta ungefär lika länge måste man ju läka, rehaba och allt sånt där. Det är ju ännu svårare, säger Björkman.

Den tidigare världstian Magnus Gustafsson är inne på en liknande linje som Björkman.

– Det är klart att det får konsekvenser. Det blir ett och ett halvt år utan tävlande. Han kan givetvis träna hur mycket han vill. Men jag var själv borta något år på grund av skada, då får man sätta upp andra målsättningar. Man kan alltid tävla mot sig själv och spela träningsmatcher, säger han.

Cas beslut om att stänga av Ymer kan överklagas i en domstol i Schweiz. Om det inte görs, eller om överklagan avslås, får svensken inte tävla före 2025.

"Kommer att ta tid"

Enligt Gustafsson är en resa tillbaka mot världstoppen inte omöjlig för Ymer.

– Han är en så duktig tennisspelare, Mikael. Jag tycker att han fortfarande inte har nått sin fulla potential. Jag tycker att han har potential att bli bland de 20 bästa i världen. Sedan får han ju börja om från ruta noll. Det kommer att ta tid innan han har arbetat sig upp på den rankningen han har i dag, säger Gustafsson.

Ymers tredje överträdelse var inför en tävling i Frankrike då Ymer bodde på ett annat hotell än vad han först uppgivit.

– Jag ser det som slarv och respektlöshet. Att missa att meddela var man är till dopningskontrollanterna – det ska i och för sig inte hända, men det kan hända någon gång. Har man två prickar på ett år ska en tredje prick inte gå att få, säger Gustafsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons