Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

OS-guld: Sara Hector pallade för trycket – tog Sveriges tredje guld i Peking

Sara Hector tar guld i storslalom i OS. Det är Sveriges tredje medalj i Peking.
Publicerad 7 februari 2022
Sara Hector poserar med sin guldmedalj i damernas storslalom på Yanqings alpina arena vid vinter-OS i Peking 2022.
Sara Hector poserar med sin guldmedalj i damernas storslalom på Yanqings alpina arena vid vinter-OS i Peking 2022.Foto: Andreas Hillergren/TT

Sara Hector hade ledningen efter första åket.

I andra pallade hon för trycket och fixade ett svenskt OS-guld i storslalom.

Annons

– Jag har varit så nervös i dag, det här är helt otroligt, säger Hector till Discovery+.

Sverige har fått en otroligt bra start på OS i Peking. Efter Wiktor Wallbergs puckelpistguld och Nils van der Poels skridskoguld i helgen var det Sara Hectors tur att slå till med ännu ett guld på måndagen.

Sara Hector kör första åket i damernas storslalom på Yanqings alpina arena vid vinter-OS i Peking 2022.
Sara Hector kör första åket i damernas storslalom på Yanqings alpina arena vid vinter-OS i Peking 2022.Foto: Andreas Hillergren/TT

När Hector gav sig ut i andra åket var det italienska Federica Brignones ledartid hon behövde slå för att ta guldet – ett svenskt drömläge.

Hector hade 42 hundradelar till godo från första, ett avstånd som ökade till den första mellantiden för att sedan krympa mer och mer. Men Hector höll undan och vann med 28 hundradelar.

Det är Sveriges första OS-guld i storslalom sedan Pernilla Wiberg vann i Albertville 1992.

Här saknas innehåll

Fakta: Sara Hector

Storslalomstjärna

Född: den 4 september 1992 i Sandviken.

Klubb: Kungsbergets AK.

Världscupdebut: den 12 december 2009, i storslalom i Åre.

Främsta meriter: OS-guld i storslalom i Peking 2022.

Fyra världscupsegrar (Kühtai 2014, Courchevel 2021, Kranjska Gora 2022, Kronplatz 2022) och ytterligare fyra pallplatser. Samtliga i storslalom.

Totalt 154 världscupstarter.

Fyra i storslalomcupen 2014–2015. VM-sjua i storslalom 2019, VM-nia i storslalom 2017, VM-nia i kombination 2013, VM-tia i storslalom 2015, OS-tia i storslalom 2018, 13:e i OS-kombinationen 2014.

VM-brons som reserv i lagtävlingen 2011 och 2015. Två segrar i Europacupen. JVM-guld i storslalom 2011, JVM-silver i storslalom 2012, JVM-brons i slalom 2010.

Sara Hector har haft en suverän säsong i backarna och kom till OS i kalasform, som ledare av storslalomcupen. 29-åringen skaffade sig en ledning med 0,30 sekunder ned till österrikiska överraskningen Katharina Truppe i det första åket, men berättade efteråt att det hade varit en nervös start på tävlingsdagen.

Ja, jag har spytt hela morgonen, sade hon.

Ett av de på förhand största hoten mot ett svenskt guld – amerikanska superstjärnan och regerande OS-mästaren Mikaela Shiffrin – försvann överraskande redan i första åket.

Efter bara fem portar.

Jag tyckte att jag tryckte på väldigt bra och attackerade. Men det var den svängen, jag hade lite, lite fel tajming när jag verkligen satte i kanterna, sade amerikanskan efteråt.

Hanna Aronsson Elfman och Hilma Lövblom låg 22:a respektive 27:e efter det första åket, men i andra åket åkte båda de två blågula OS-debutanterna ur. Lövblom såg dessutom ut att få rejält ont i ena handen efter att ha fastnat med den i en port. (TT)

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons