Tredje raka segern för AIK

AIK distanserar sig alltmer från bottenstriden i allsvenskan.
Borta mot Östersund kom tredje raka segern, med 2–1 efter mål av "gubbarna" Per Karlsson, 34, och Henok Goitom, 36.
Fotboll • Publicerad 4 oktober 2020
Per Karlsson jublar efter AIK:s 1–0-mål.
Per Karlsson jublar efter AIK:s 1–0-mål.Foto: Per Danielsson/TT

Det var dessutom en annan spelare i AIK:s äldre garde – 35-årige Sebastian Larsson – som låg bakom ledningsmålet redan i sjunde minuten. Larssons fina högerfot assisterade till det sena segermålet mot Mjällby i måndags och serverade nu på nytt en hörna som gav resultat.

Bollen hamnade efter lite trassel framför fötterna på mittbacken Per Karlsson, som lyckades toffla in 1–0 intill stolpen. Karlsson blev tidigare i veckan historisk som AIK:s meste allsvenska spelare, men någon van målskytt är han sannerligen inte. Målet mot Östersund – i 323:e allsvenska matchen – var blott det andra i högsta serien för den svartgula trotjänaren.

Målvaktsmiss

Särskilt nöjd med lagets insats var inte Karlsson i paus, trots AIK-ledning 1–0.

– Sisådär, sade han till Dplay.

Östersundskeepern Aly Keitas insats i 64:e minuten var däremot inte ens sisådär, utan riktigt usel. Han spelade bollen rakt i gapet på Filip Rogic som var kall och höll i innan han spelade i sidled till Henom Goitom, som tackade för passningen och satte dit 2–0 för "Gnaget".

AIK hade i det läget inte släppt in ett allsvenskt mål sedan i augusti. Efter landslagsuppehållet i början av september fick Budimir Janosevic förtroendet i AIK-målet och det dröjde till den 87:e minuten i Östersund innan Thomas Isherwood spräckte nollan med sin 1–2-nick på hörna. Då hade Janosevic hållit tätt i nästan sex timmars allsvenskt spel.

"Håller ihop det"

AIK höll undan, tog tredje raka trepoängaren och har med åtta matcher kvar skaffat en skön lucka ned till platserna som innebär kval eller nedflyttning.

– Östersund har mer boll, men vi håller ihop det trots att det kanske inte är den match vi ville ha, sade Goitom till Dplay.

Formen pekar tydligt uppåt efter klubbens kris i somras, då tränaren Rikard Norling fick lämna och ersättaren Bartosz Grezlak sedan fick en tuff start.

– Sakta men säkert har det blivit bättre och bättre (efter tränarbytet) och man får också mer tro på det man gör när man tar segrar.

För formstarka Östersund var det första förlusten sedan den 9 augusti.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.