Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tränaren: Supportrarna dog i spelarnas armar

Minst 125 personer miste livet i fotbollstragedin i Indonesien.
Javier Roca är tränare för det ena laget som var inblandat i katastrofen.
Fotboll • Publicerad 2 oktober 2022
Blommor utanför Kanjuruhan-stadion i Malang, Indonesien, där minst 125 personer miste livet.
Blommor utanför Kanjuruhan-stadion i Malang, Indonesien, där minst 125 personer miste livet.Foto: Trisnadi/AP/TT

I intervjun med spanska Cadena Ser berättar chilenaren Roca, tränare för Arema, att spelare och lagläkare försökte rädda livet på svårt skadade fans i lördagens katastrof.

– Det mest förfärliga var när de drabbade kom för att få behandling av vår lagläkare. Omkring 20 personer kom och fyra dog. Supportrarna dog i spelarnas armar, säger Roca.

"Känner en tung börda"

Annons

Flera av de döda är barn och över 300 personer ska ha skadats, för flera av dem bedöms tillståndet vara kritiskt. Enligt polisen trampades och kvävdes många av offren till döds.

– Mentalt är jag förkrossad. Jag känner en tung börda, till och med ett tungt ansvar, säger Roca.

Det var efter en match i landets högsta division Liga 1 mellan Arema och Persebaya Surabaya som våldsamheter utbröt. Hemmalaget Arema förlorade med 2–3 och efter slutsignalen stormade missnöjda supportrar planen.

"Insåg tragedin"

Omkring 3 000 av de totalt 42 000 åskådarna på plats ska ha gett sig ned på gräset. Även personer utanför arenan tog sig in.

Polisen svarade med att skjuta tårgas för att försöka skingra skarorna, vilket i sin tur ska ha fått många supportrar att svimma och drabbas av andningsproblem, enligt indonesiska nyhetsbyrån Antara.

– Efter matchen gick jag till omklädningsrummet, medan några av spelarna var kvar på planen. Det var när jag kom tillbaka från presskonferensen som jag insåg tragedin, säger Roca som tillägger att katastrofen hade kunnat undvikas om matchen slutade oavgjort.

Efter lördagens katastrof har allt spel i den indonesiska ligan stoppats i en vecka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons