Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kinhult under par i The Open: "Väldigt nöjd"

Starten var lovande, fortsättningen desto tyngre. Ett jätteras med fem tappade slag på tre hål förstörde inledningsrundan för Alex Norén i British Open.
Bättre spelade Marcus Kinhult, som gick ett slag under par.
Golf • Publicerad 15 juli 2021
Marcus Kinhult under första rundan av British Open..
Marcus Kinhult under första rundan av British Open..Foto: Christer Höglund /TT

Av de fyra svenska golfarna i årets The Open var Alex Norén på förhand det största hoppet, av flera anledningar. OS-klare Norén, som är högst upp av de blågula på världsrankningen, har visat fin form på PGA-touren och kom till tävlingen med placeringsraden 6–17–11 i sina tre senaste The Open.

Men det blev platt fall under den första rundan av den 149:e upplagan av majorn, som i år spelas på Royal St George's vid Englands sydostliga kust. Alex Norén låg på par när han kom till det 13:e hålet. Där blev det en bogey och på det efterföljande par 5-hålet kom en trippelbogey.

Annons

– Jag ville för mycket, gjorde en dålig sving och drog bollen out-of-bounds. Det blev inte bättre av att jag slog inspelet över greenen sedan, säger Norén till TT.

Raset fullbordades sedan med en ny bogey på hål 15.

Hastigt och mindre lustigt var Norén fem över par – och sist av samtliga spelare som då var ute på banan. En birdie på 16:e var en futtig reparation av skadan som redan skett och Norén slutade dagen på 74 slag, fyra över par och långt från täten.

– Det är mycket golf kvar och bara att komma tillbaka, säger han.

Stark finish av Kinhult

Marcus Kinhult var den andre svensken som spelade tidigt på dagen. Även han inledde bra – birdie direkt på ettan – för att därefter falla tillbaka. Kinhult radade upp bogeys på hål 7, 8 och 9 och tappade kontakten med toppen.

– Jag hade ett litet snack med min caddie efter nio hål och vi var båda överens om att det kändes ganska bra, även om det råkade bli några skitbogeys på rad, säger Kinhult till TT.

Tålamodet betalade sig. 24-åringen, som nyligen kom tillbaka efter ett epileptiskt anfall i våras, bjöd på en bländande avslutning. Kinhult gjorde birdies på hål 14, 15 och 17 och kom in i klubbhuset på 69 slag, ett under par.

Mest spektakulär var birdien på det svåra 15:e hålet, som faktiskt kom efter en liten miss.

– Planen var att slå upp bollen fyra meter bredvid flaggen, men jag slog en "push" som såg ut att vara på väg mot en stor avrinningsyta. I stället landade den precis på kanten och la sig "död" vid hål för enkel birdie, säger Kinhult som delar 32:a plats.

Senare på dagen peggade Henrik Stenson och Rikard Karlberg upp i årets sista herrmajor. Stenson, The Open-mästaren från 2016, var på par efter 16 hål men slutade på 71 slag efter en bogey på 17:e. Karlberg var ett slag sämre.

Oosthuizen leder

Annons

British Open har varit efterlängtat i golfvärlden efter fjolårets coronainställda major, och det gick inte att klaga på inramningen när spelet väl drog i gång inför 32 000 åskådare på den soldränkta banan.

Allra bäst spelade ett par tidigare mästare. Sydafrikanen Louis Oosthuizen har efter The Open-segern 2010 nått hela sex andraplatser i majors – senast i både PGA-mästerskapen och US Open i år – och inledde nu på 64 slag. Ett slag bakom finns pånyttfödde amerikanen Jordan Spieth, som tog sin tredje och senaste majortitel i The Open 2017. Även landsmannen Brian Harman stod för en 65-runda.

Förhandsfavoriten och färske US Open-mästaren Jon Rahm hade det tyngre. Spanjoren gjorde bland annat en dubbelbogey efter att ha behövt två slag för att ta sig ur en djup fairwaybunker och slutade rundan på 71 slag.

Än värre gick det för PGA-mästerskapets vinnare Phil Mickelson, som parkerade i botten av resultatlistan på 80 slag.

Den tredje majorvinnaren från tidigare i år, japanen Hideki Matsuyama som vann US Masters, kom inte ens till start efter att nyligen ha drabbats av corona.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons