Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tennislegendarens staty vandaliserad

Statyn av tennislegendaren Arthur Ashe har vandaliserats.
När befolkningen i Richmond, Virginia, vaknade under onsdagen hade någon sprayat orden "white lives mates" och "WLM" på monumentet.
Några timmar senare hade frivilliga tvättat bort budskapen från statyn.
Tennis • Publicerad 18 juni 2020
Arthur Ashes staty i Richmond, Virginia.
Arthur Ashes staty i Richmond, Virginia.Foto: Bob Brown/AP

Arthur Ashe, född och uppvuxen i Richmond, Virginia, var världsetta i tennis i slutet av 60-talet och var bland annat den första svarta mannen att vinna Wimbledon, Australian Open och US Open. Han blev också den första svarta spelaren att bli uttagen till USA:s Davis Cup-lag.

Ashe var efter karriären en stark röst i kampen för mänskliga rättigheter och även för hiv-och aids-patienter. 50 år gammal, 1993, gick han bort av aids-relaterad lunginflammation.

Annons

Tre år senare restes en staty av honom i hemstaden.

I onsdags vandaliserades hans monument med orden "white lives mates" och "WLM".

Vandalismen av hans staty ses som ett svar på de senaste veckornas omfattande demonstrationer och protester världen över mot rasism och polisbrutalitet till följd av mordet på afroamerikanen George Floyd i Minneapolis.

Senaste veckorna har statyer av tidigare uppsatta personer, vars åsikter och insatser omvärderats, hamnat i fokus. Flera Black lives matter-demonstranter har visat sitt missnöje med statyer av slavägare och politiker genom att vandalisera monumenten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons