Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tappade världsrekord – banan var för kort

Camille Herron slog alla män och kvinnor i loppet på världsrekordtid. Men ett halvår senare visar det sig att den 160 kilometer långa banan var 218 meter för kort.
Löpning • Publicerad 9 december 2022
Banan drogs i Henderson i Nevada. Arkivbild.
Banan drogs i Henderson i Nevada. Arkivbild.Foto: John Locher/AP/TT

– Jag ville definitivt att det skulle räknas, för jag lade ner själ och hjärta i den där prestationen, säger Camille Herron till CNN.

Hon sprang det drygt 160 kilometer långa loppet på tiden 12 timmar, 41 minuter och 11 sekunder, och slog sitt egna världsrekord från 2017 med drygt en minut.

Annons

Banan gick i en loop i Cornerstone Park i Henderson i amerikanska Nevada. Den nya tiden stod sig i mer än ett halvår. Men sedan kontrollmättes banan av amerikanska friidrottsförbundet (USATF) som då visade sig vara ynka 218 meter för kort.

För Herron är så klart beskedet deppigt.

– Det är verkligen stressande att tänka att jag satte världsrekordet och sedan får höra att de gjort en annan mätning och sagt att banan är för kort, säger hon till CNN.

På Twitter poängterar hon också att loppet ägde rum i en vanlig park, där hon tvingats att väja för fotgängare och andra löpare. Hon har delat en kartbild från gps-klockan hon använde vid tillfället, som visar att hon sprungit 101,1 miles (162,5 kilometer) under loppet.

"Jag vet att det här är gps, men jag sprang (loppet) Jackpot 100 två gånger med 101+ båda gångerna. Jag förstår inte hur en cykel med Jonesräknare kan härma vad jag gör till fots runt fler än 400 löpare och ickelöpare på en liten runda i mer än 12 timmar. Det här är inte direkt som ett landsvägsmaraton", skriver hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons