Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tålamod nyckeln i jakten på OS-plats

Sveriges handbollsdamer jagar inte bara medaljer i EM – utan också en OS-plats.
Men förutsättningarna är svåra.
Maximalt två lag kan säkra spel i Paris 2024.
Handboll • Publicerad 3 november 2022
Linn Blohm är redo att dra upp tempot mot Serbien. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På fredagskvällen kliver Sverige in i EM, det tuffaste handbollsmästerskapet sett till motstånd. Serbien, Slovenien och Danmark står för motståndet i gruppspelet.

Att jämföra med Uzbekistan, Puerto Rico och Nederländerna i VM i fjol.

Annons

– Det är ju stor skillnad. I vårt gruppspel i VM förra året mötte vi lag som vi vinner med 15-20 bollar mot och där man vet att man är det bättre laget. Men här möter vi Serbien, Slovenien och Danmark och det är bra lag, alla poäng är viktiga, det är jämnare och tuffare matcher turneringen igenom till skillnad från VM, säger målvakten Johanna Bundsen.

Nyckeln till seger

I premiärmatchen i Celje i Slovenien väntar Serbien, som kommer att vilja dra ner matchtempot. Mittsexan Linn Blohm menar att nyckeln bli att ha tålamod och fortsätta pressen.

– Det är det som kanske har varit vår största svaghet, att vi blir lite ivriga. Så det är ganska jobbigt när man spelar mot anfall som till exempel kanske går upp och sedan tar det jättelång tid innan de börjar. Det är ganska jobbigt och ganska typiskt för hur de här länderna spelar och som vi kommer att få spela mot många gånger i det här mästerskapet. Så det är kanske bra att vi får det direkt i premiären, säger hon.

Mycket står dessutom på spel i EM. Förutom medaljjakten ligger en OS-plats till Paris 2024 i potten för laget som tar hem mästerskapet (om regerande OS-mästaren Frankrike vinner går platsen till tvåan). Men det betyder inte att ett lättare gruppspel skulle vara att föredra.

– Jag tycker bara det är positivt. I ett VM har man de här lite sämre nationerna och sedan går man vidare och då kommer smällen. Förhoppningsvis gynnar det oss att behöva gå ut starkt i gruppen och att vi kan ta med oss det, säger Nina Dano.

"Höjt vår nivå"

För förbundskapten Tomas Axnér uppstår dock ett litet problem. Ingen match är mindre viktig, vilket betyder att några av spelarna kommer att få spela väldigt mycket.

– Här är det inga matcher vi kan vila en massa spelare i, utan det är tuffa matcher hela vägen och det kostar, säger han.

Förutom att man i gruppspelet möter bra lag, kommer mellanrundan bli ännu tuffare. Där väntar med största sannolikhet turneringens största favoriter: Norge. Men Axnér tror inte att grannarna i väst är speciellt glada över att behöva möta Sverige heller.

– Vi har höjt vår nivå. Jag tror inte heller att vi är någon drömmotståndare för någon annan, man får inte glömma det. ’Skönt att vi fick Sverige’ tror jag inte någon känner.

Om Sverige inte kniper OS-platsen nu kommer en ny chans i VM nästa år, där vinnaren också är direktkvalificerad till spelen i Paris.

Annons

De siste OS-platserna delas ut i tre kvalturneringar våren 2024.

Fakta: Sveriges väg i handbolls-EM

4 november: Serbien, klockan 20.30

6 november: Slovenien, 18.00

8 november: Danmark, 20.30

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan där grupperna A och B slås ihop liksom C och D.

Lagen tar med sig de poäng som man har tagit mot de övriga avancerande lagen.

Ettorna och tvåorna i respektive grupp i huvudrundan går till semifinal, treorna till match om femteplats. Sveriges grupp B spelar i Celje medan huvudrundan spelas i Ljubljana.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons