Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hamilton rasande efter tappet – ber om ursäkt

Max Verstappen tog än en gång en övertygande seger på hemmaplan i Nederländerna.
Bakom honom gjorde ett taktiskt misstag att Lewis Hamilton skällde ut sitt stall under loppet:
Efteråt var stjärnan ångerfull.
Formel 1 • Publicerad 4 september 2022
Lewis Hamilton, till höger, tappade och blev omkörd av Max Verstappen.
Lewis Hamilton, till höger, tappade och blev omkörd av Max Verstappen.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Taktik är avgörande i formel 1. I Nederländernas GP visade Mercedes prov på såväl lysande taktisk känsla, som ödesdigra misstag.

305 000, mestadels orange-klädda, fans har under helgen välkomnat F1-cirkusen till Nederländerna. Det var här som Max Vestappen i fjol tog över ledningen i VM-sammandraget från Lewis Hamilton.

Annons

I år är det Verstappen som har en betryggande ledning. Och inför sina fans kunde han ta ytterligare en seger och utöka sin totalledning. Men inte helt utan hjälp från rivalerna i Mercedes.

Vågad taktik

Efter ett snabbt kval och en fin inledning på loppet var Lewis Hamilton på jakt efter säsongens första seger. Men en taktisk miss från stallet grusade hans chanser till seger.

Hamiltons Mercedes bestämde sig för en enstopps-taktik och att avsluta på hårda däck för att kunna vara med och köra om segern, sedan Max Verstappen tidigt kört sig till en ganska stor ledning men skulle behöva byta sina medium-däck minst en gång till.

Men när Alpha Tauris Yuki Tsunoda tvingades avbryta loppet och den virtuella säkerhetsbilen togs i bruk blev det ändå ett däckbyte för såväl Mercedesförarna som Verstappen, och chansen till seger tycktes vara borta.

– Den där virtuella säkerhetsbilen ställde till det för oss, hördes Hamilton säga i radiokommunikationen.

Flopp-beslut

Men allt kan hända i Formel 1.

Valtteri Bottas tvingades bryta i slutet på målrakan och en fysisk säkerhetsbil neutraliserade hela loppet efter knappt 60 varv. Mercedes lyckade tajmning på däckbytena gav Hamilton ledningen efter säkerhetsbilen. Men däcktaktiken var inte lika lyckad.

Hamilton fick på ett par nya medium, ett val som skulle visa sig vara ödesdigert när i princip hela det övriga fältet valde den mjuka, snabbare, däckblandningen.

Verstappen behövde inte ens en kurva för att passera britten.

– Jag förstår mig inte på er, jag kan inte beskriva hur arg jag är!, utbrast Hamilton precis efter att han passerats även av stallkollegan Russell.

Annons

Efteråt var Hamilton ångerfull.

– Våra depåstopp var de bästa. Jag hade förhoppningar om att vi skulle komma etta och tvåa, men säkerhetsbilen hjälpte verkligen inte och jag var på gränsen att bryta ihop av mina känslor så jag ber om ursäkt till stallet, säger britten enligt AFP.

– Jag vet knappt vad jag sa. Jag tappade det för en sekund men jag tror att de vet att det bara är mycket passion, fortsätter han.

Det blev till slut inte ens pallen för Hamilton, som slutade fyra medan Verstappen kunde glida över mållinjen som ohotad segrare. Tvåa blev Russell och trea Ferraris Charles Leclerc.

– De försökte med allt mot oss men vi fattade rätt beslut, säger en lycklig Verstappen efter målgång.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons