Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Taekwondo-mästare ska lyfta Damkronorna till OS

När Damkronorna spelar sina första tävlingsmatcher på över 2,5 år finns en psykologisk coach med i truppen.
Cecilia Åkesdotter är utbildad psykoterapeut, har vunnit VM-guld i taekwondo och ska hjälpa Sverige till OS.
Ishockey • Publicerad 10 november 2021
Michelle Löwenhielm, i mitten, och Damkronorna tar hjälp av en psykologisk coach i OS-kvalet, landslagets första tävlingsmatcher på över 2,5 år. Arkivbild.
Michelle Löwenhielm, i mitten, och Damkronorna tar hjälp av en psykologisk coach i OS-kvalet, landslagets första tävlingsmatcher på över 2,5 år. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT
Cecilia Åkesdotter.
Cecilia Åkesdotter.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ishockeylandslaget kommer till turneringen i Luleå utan att, på grund av pandemin, ha spelat tävlingsmatcher sedan debaclet 2019 då det blev respass ur A-VM. Det är också därför Damkronorna måste kvala till OS i Peking som är mindre än tre månader bort.

Pressen att lyckas ta sig tillbaka till de stora turneringarna är hård.

Annons

Flera rutinerade spelare finns kvar i landslaget, men också åtta som aldrig spelat tävlingsmatcher på internationell nivå.

– Jag har jobbat med psykologisk coach tidigare, vet hur viktigt det är och hur det perspektivet behöver vara med. Kanske blir det extra tydligt när vi är favoriter och ska dra nytta av att vara på hemmaplan. Och att det är länge sedan vi spelade matcher som gäller, säger Lundberg.

Enda landslaget

Ändå är Damkronorna det enda landslag inom ishockeyförbundet som har med en psykologisk tränare. Pär Mårts hade under sin tid som förbundskapten för Tre Kronor (2010-2016) en sån resurs i Pär Pettersson.

Rutinerade Luleåbacken Johanna Fällman, fem SM-guld och 203 landskamper, tycker den resursen behövs. Och kan inte påminna sig om att landslaget haft det sedan hon debuterade säsongen 2008-09.

– Jag tycker det är jättebra, sedan har man från individ till individ olika behov av den resursen. Hon pratar ibland inför hela gruppen om vad som händer i kroppen när stressen kommer och hur man jobbar med det, vilket är väldigt bra. Då är man förberedd när det händer, säger 31-åriga Fällman.

"Levt det här livet"

Att Åkesdotter har varit elitidrottare själv tror hon är en stor fördel.

– Jag har gjort en elitsatsning i 15 år, jag har tävlat i fem VM. Två gånger har jag åkt över halva världen och åkt ut efter 2x2 minuter, två gånger har jag tagit brons och en gång har jag stått högst upp på pallen, säger Cecilia Åkesdotter.

Hon jobbade med orienteringslandslaget med Tove Alexandersson i spetsen under åtta år innan hon hoppade på uppdraget med Damkronorna hösten 2019. Cecilia Åkesdotter jobbar både individuellt med de spelare som vill och med laget.

– Min del är att vara tillgänglig när man önskar, att komma och bolla tankar och känslor, jag jobbar exakt på samma sätt som det fysiologiska och medicinska teamet att vårt jobb är att finnas där när spelarna behöver.

– När jag jobbar med laget så har jag en akademisk bakgrund och kommer själv från idrotten både som aktiv, tränare och idrottslärare. Det är många intressanta samtal som kommer upp rent automatiskt kring idrottspsykologi, ledarskap och om hur man hanterar nervositet, säger hon.

Annons

Så hur hanterar man favoritskapet? Cecilia Åkesdotter pratar om att följa det man tränat på och den uppgjorda taktiska planen, men också att dra nytta av att kvalet spelas i Sverige. Den slitna klyschan att "se det som vanliga matcher" duckar hon för.

– Man ska prata om att det är ett OS-kval och att det så klart är viktigt och att det är stora möjligheter. Där ska vi ta tillvara på alla fördelar med att vi spelar hemma och att det blir roligt med publik och mycket tryck. Att det är något som spelar till vår fördel, säger hon.

Damkronorna möter Slovakien i första matchen på torsdagen.

Fakta: Så spelas OS-kvalet

Damernas OS-ishockey har, precis som de senaste VM-turneringarna, utökats med två lag till tio lag.

De sex högst rankade lagen på världsrankingen är direktkvalificerade tillsammans med arrangörsnationen Kina. De sex är: USA, Kanada, Finland, Ryska laget, Schweiz, Japan.

Tre lag kvalificerar sig via den sista kvalomgången och de tre kvalgrupperna avgörs denna vecka (världsranking inom parentes):

Grupp C (i Chomutov, Tjeckien): Tjeckien (7), Ungern (10), Norge (13), Polen (19).

Grupp D (i Füssen, Tyskland): Tyskland, (8), Danmark (11), Österrike (14), Italien (16).

Grupp E (Luleå): Sverige (9), Frankrike (12), Slovakien (15), Sydkorea (17).

Sveriges matcher, torsdag: Slovakien (19.00), lördag: Sydkorea (16.00), söndag: Frankrike (19.00).

Fakta: Så spelas OS-kvalet

Ålder: 39.

Yrkesmeriter: Grundutbildad psykoterapeut (KBT) med inriktning mot elitidrott sedan 2013, tillhör institutionen för fysiologi, nutrition och biomekanik på GIH och doktorerar där kring psykisk ohälsa inom idrotten, tidigare idrottspsykologiskt rådgivare för orienteringslandslaget, utbildad idrottslärare.

Idrottsmeriter: VM- och EM-guld i taekwondo (ITF) 2011.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons