Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SvFF-ordföranden backar Sjöstrand efter kritiken

Svenska fotbollförbundet och framför allt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand kritiseras hårt i en granskning som har gjort.
Men Sjöstrand har fullt förtroende hos förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.
Fotboll • Publicerad 5 november 2022
Karl-Erik Nilsson, till vänster, och Håkan Sjöstrand, till höger. Nilssons förtroende för Sjöstrand är orubbat. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson, till vänster, och Håkan Sjöstrand, till höger. Nilssons förtroende för Sjöstrand är orubbat. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Expressen har intervjuat ett 20-tal nuvarande och före detta anställda på Svenska fotbollförbundet (SvFF) som samtliga vittnar om osund arbetsmiljö på olika sätt. Bland annat ska bristande ledarskap, tystnadskultur och grabbighet råda på förbundet.

Framför allt är det generalsekreteraren Håkan Sjöstrand som får rejäl kritik för sitt ledarskap. En del i kritiken är Sjöstrands användande av termen "damkören".

Annons

Sjöstrand säger själv till Expressen att det är ett "jättedåligt uttryck" som han använt efter det att en medarbetare kommit till honom "och varit uppriktigt trött på gnäll".

– Håkan har bett om ursäkt för det och bedömer för egen del att det är olämpligt. Och det kan jag bara understryka, det var naturligtvis inte det mest lämpliga sättet att uttrycka sig på. Det var olämpligt, säger Karl-Erik Nilsson till TT.

Han fortsätter:

– Men det får inte överskugga allt det goda som har skett under många år. Är man ledare i en tuff organisation som inom fotboll så är det inte konstigt att man i förändringstider drar på sig kritik.

"Han har levererat"

TT: Hur är ditt förtroende för Håkan Sjöstrand?

– Vårt förtroende för Håkan är grundmurat starkt och stabilt. Han har levererat mycket bra under de här åren. Vi har ansvar för all personal, även Håkan och ledningen. Vi behöver också ta reda på hur de mår i de här omständigheterna. Det är en väldigt tuff kritik, i många fall helt anonym och en kritik som vi inte känner igen från våra medarbetarundersökningar. Men vi ska absolut ta till oss och analysera det här, säger Nilsson.

Nilsson säger att den kritik som framförs inte är något han känner igen.

– De medarbetarundersökningar vi har gjort tidigare år har varit väldigt bra och tvärtom har vi signaler om att det är väldigt många som uppskattar det ledarskap som finns, säger han.

Kritik från klubbar

En annan del i Expressens granskning är elitklubbarnas kritik mot SvFF. 14 av 26 företrädare i de herr- och damallsvenska klubbarna uttrycker ett bristande förtroende för förbundets förmåga att leda fotbollen.

Karl-Erik Nilsson säger att när han har pratat med företrädare för Svensk elitfotboll (Sef) och Elitfotboll dam (EFD) så känner inte de heller igen sig i kritiken. Däremot säger Nilsson att det är rätt tid för klubbar att säga vad man tycker då det bland annat ska väljas en ny styrelse och ordförande nästa år.

Annons

– Nu är rätt tid att ha synpunkter. Vi välkomnar den diskussionen men det är klart att det hade varit bättre att använda sina företrädare och framföra synpunkter än att göra det via media. Det hade varit lättare att arbeta på det sättet.

TT: Det låter som att förbundet och klubbarna är långt ifrån varandra.

– Det här är ingen allmän kritik utan från visst håll och visst behöver vi fånga upp det. Men när inte heller företrädare känner till det så är det klart att vi har en utmaning med att fånga upp det, resonera kring det och vidta åtgärder, säger Nilsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons