Sverige vände till seger i första VM-genrepet

Handbollslandslaget var trögstartat, men fick i gång maskineriet till slut. Med mindre än en vecka till VM-premiären vann Sverige med knappa 35–34 mot Serbien.
Handboll • Publicerad 6 januari 2023
Jim Gottfridsson i matchen mot Serbien.
Jim Gottfridsson i matchen mot Serbien.Foto: Johan Nilsson/ TT

Sverige tog EM-guld för ett år sedan och har höga förväntningar på sig inför det VM som snart väntar på hemmaplan. Det första av två genrep mot Serbien slutade visserligen med seger, men skrämde kanske inte slag på konkurrenterna om VM-medaljerna.

Inför en utsåld arena i Lund kom Blågult snett in i matchen direkt från start. Mot ett lite småsömnigt och feltajmat svenskt försvar fick Serbien göra mål i nästintill varenda anfall – och redan efter en kvart hade Andreas Palicka släppt tolv bollar bakom sig.

"Ett skämt"

Det fina försvarsspel som lade grunden till EM-guldet i fjol lyste helt med sin frånvaro. Lite bättre blev det när stora delar av startsjuan byttes ut, men Sverige gick ändå till halvtidsvila i underläge 17–19.

– Anfallet är ju jättefint, men bakåt tycker jag att det är ett skämt. Vi hjälper ju inte "Palle" någonting. Vi måste skärpa oss rejält, summerade sjumålsskytten Hampus Wanne till SVT.

Förbundskapten Glenn Solberg matchade VM-truppen snällt och efter paus fick både Wanne och kantkollegan Niclas Ekberg, som gjorde sin 200:e landskamp, sitta på bänken. I målet kom samtidigt Tobias Thulin in i stället för Palicka och halvvägs in i andra halvlek var Sverige i kapp, 26–26.

Några minuter senare kunde Sverige för första gången i matchen ta ledningen när Jim Gottfridsson satte 29–28 i tomt serbiskt mål.

"Bra på att vinna"

Sverige fortsatte att bli bättre och bättre ju längre matchen led och hade som mest en tremålsledning innan Serbien, som också ska spela VM, snyggade till siffrorna lite på slutet. Lucas Pellas, som ersatte Wanne, blev även han sjumålsskytt.

– Vi har blivit ganska bra på att vinna och det visade vi i dag också, säger Pellas till SVT.

Samtidigt konstaterar han att det finns saker att förbättra:

– Vi släpper in 34 mål i dag och det är lite för många.

Sverige möter Serbien igen i Halmstad på måndag. På torsdag spelas VM-premiären mot Brasilien i Göteborg.

Fakta: Handbolls-VM

Spelas 11–29 januari i Sverige och Polen.

Värdstäder: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Kristianstad, Krakow, Gdansk, Katowice, Płock.

Antal lag: 32.

Grupp A (Krakow): Spanien, Montenegro, Chile, Iran.

Grupp B (Katowice): Frankrike, Polen, Saudiarabien, Slovenien.

Grupp C (Göteborg): Sverige, Brasilien, Kap Verde, Uruguay.

Grupp D (Kristianstad): Island, Portugal, Ungern, Sydkorea.

Grupp E (Katowice): Tyskland, Qatar, Serbien, Algeriet.

Grupp F (Krakow): Norge, Nordmakedonien, Argentina, Nederländerna.

Grupp G (Jönköping): Egypten, Kroatien, Marocko, USA.

Grupp H (Malmö): Danmark, Belgien, Bahrain, Tunisien.

Sveriges matcher i det första gruppspelet:

12 januari: Brasilien (20.30).

14 januari: Kap Verde (20.30).

16 januari: Uruguay (20.30).

Ettorna, tvåorna och treorna i respektive grupp går vidare till mellanrundan. Poäng och målskillnad från matcherna mot de andra lagen som går vidare tas med.

Grupp A och B slås ihop i Krakow (grupp 1), grupp C och D i Göteborg (grupp 2), grupp E och F i Katowice (grupp 3) och grupp G och H i Malmö (grupp 4).

De två bästa lagen i varje grupp i mellanrundan går till kvartsfinal.

Kvarts- och semifinaler spelas i Stockholm och Gdansk.

Final, bronsmatch och matcher om placeringarna 5–8 spelas i Stockholm.

Sverige spelar kvartsfinal och semifinal i Stockholm, om man går så långt i turneringen.

Källa: Svenska handbollsförbundet.