Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige mot Staffan Olssons Nederländerna i EM

Handbollslandslaget ställs mot en blågul landslagsikon i EM i Tyskland nästa år. Nederländerna, med Staffan Olsson som förbundskapten, lottades i samma grupp som Sverige.
Handboll • Publicerad 10 maj 2023
I Tyskland nästa år ska Sverige försöka försvara sitt EM-guld från 2022. Arkivbild.
I Tyskland nästa år ska Sverige försöka försvara sitt EM-guld från 2022. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Staffan Olsson under VM i januari. Arkivbild.
Staffan Olsson under VM i januari. Arkivbild.Foto: Piotr Hawalej/AP/TT

Som spelare gjorde Staffan Olsson 358 landskamper med Blågult och senare var han också förbundskapten tillsammans med Ola Lindgren i åtta år.

Nu ville ödet att Olsson ska ställas mot Sverige i EM-gruppspelet i Mannheim i januari nästa år. När lottningen genomfördes i Düsseldorf var Nederländerna det första laget att lottas in i samma grupp som Sverige.

Annons

– Det är klart att det kommer vara speciellt. Samtidigt tänker man inte så mycket på vilket land man möter när man väl är inne i matchen. Det gäller bara att göra sitt bästa för det uppdraget man har, säger 59-åringen till SVT.

– Det gäller att hålla alla känslor i styr i en sådan match. Det känns skönt att jag har åtta månader på mig att förbereda mig. Jag ska nog klara det när jag står där.

Spelade VM

Nederländerna, där Staffan Olsson tog över som förbundskapten i fjol, var med i VM tidigare i år och nådde då mellanrundan. Där lyckades man inte ta sig vidare och laget slutade på 14:e plats, men visade under turneringen att man har hög kapacitet. Bland annat förlorade man enbart med uddamålet mot Norge.

Sverige, som är regerande Europamästare, var förstaseedat i EM-lottningen medan Nederländerna fanns i den andra seedningsgruppen.

Möter EM-debutant

Efter lottningen står det klart att de även får sällskap av tredjeseedade Bosnien och Hercegovina samt fjärdeseedade EM-debutanten Georgien i grupp E. En sportsligt mycket överkomlig lottning för Sverige, som har ett par spelare i det nuvarande landslaget som har spelat under Olsson som förbundskapten.

Mikael Appelgren, Jim Gottfridsson och Albin Lagergren var alla med i OS i Rio 2016, vilket blev Staffan Olssons sista mästerskap med Blågult.

Sveriges nuvarande förbundskapten Glenn Solberg uttalade sig i ett pressmeddelande efter lottningen:

"Vi har fantastiska minnen från EM förra året och går in i turneringen som regerande mästare, men vi är också ödmjuka och medvetna om att vi måste fortsätta att utveckla oss som lag för att vi ska kunna vara med där framme igen".

Fakta: Så spelas EM i Tyskland

Turneringen spelas 10-28 januari 2024. De inledande gruppspelen har Mannheim, Berlin och München som värdstäder. Ett undantag är Tysklands premiär som spelas i Düsseldorf på en fotbollsarena med 50 000 i publikkapacitet.

Grupp A (Düsseldorf/Berlin): Frankrike, Tyskland, Nordmakedonien, Schweiz.

Grupp B (Mannheim): Spanien, Österrike, Kroatien, Rumänien.

Grupp C (München): Island, Ungern, Serbien, Montenegro.

Grupp D (Berlin): Norge, Slovenien, Polen, Färöarna.

Grupp E (Mannheim): Sverige, Nederländerna, Bosnien och Hercegovina, Georgien.

Grupp F (München): Danmark, Portugal, Tjeckien, Grekland.

I mellanrundan, dit de två bästa från varje fyralagsgrupp går vidare, slås A, B och C ihop i den ena gruppen (i Köln) och D, E och F i den andra (i Hamburg).

Semifinaler, bronsmatch och final spelas sedan i Köln.

Fakta: Sveriges EM-motståndare

11 januari: Bosnien och Hercegovina.

Länderna har mötts fem gånger och Sverige har aldrig förlorat. Möttes senast i gruppspelet i förra EM och då vann Sverige klart, 30–18.

13 januari: Georgien.

Har aldrig tidigare mött Sverige i en landskamp. Det är första gången som Georgien har kvalificerat sig för EM.

15 januari: Nederländerna.

De orangeklädda har vunnit en av elva landskamper mot Sverige. Det var i VM-kvalet på hemmaplan 2018, men efter den uddamålsförlusten svarade Blågult med att vinna med sex mål i returen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons