Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guld och silver till Sverige: "Overkligt"

Blågult guld- och silverjubel på skidskytte-VM.
Hanna Öberg, 27, och Linn Persson, 28, bjöd på varsitt bländade lopp när Öberg vann guld i distansen medan Persson knep silvret.
– Det känns jättebra. Det är många saker som har spelat roll i det här guldet, säger Öberg.
Skidskytte • Publicerad 15 februari 2023
Sveriges Linn Persson tar silver och Hanna Öberg tar guld och jublar efter målgång i damernas distans under skidskytte-VM i tyska Oberhof.
Sveriges Linn Persson tar silver och Hanna Öberg tar guld och jublar efter målgång i damernas distans under skidskytte-VM i tyska Oberhof.Foto: Anders Wiklund/TT

När Persson, som startade före Öberg, passerade mållinjen gjorde hon det med 20 fullträffar av 20 möjliga i skyttet. Där och då var hon 18 sekunder före italienskan Lisa Vittozzi in i mål.

Det skulle visa sig att Persson bara hade en utmanare ute i spåret om guldet: Hanna Öberg.

Annons

Öberg gick ännu starkare än Persson i spåret och var till slut tio sekunder före Persson i mål – trots en Öberg-bom.

Det blev till slut VM-guld till Öberg och silver till Persson.

– Det känns jättebra. Det är många saker som har spelat roll i det här guldet. Att jag presterar i dag beror på saker runt omkring. Stöttningen jag har fått och de skidorna jag har använt är jättebra, säger Öberg och fortsätter:

– Efter jul när jag missade tävlingen i Pokljuka och och kom tillbaka så hittade jag tillbaka till tävlingsglädjen. Det tror jag absolut är en nyckel till framgången.

Delar prispall igen

Guldet var Öbergs andra i distans i VM-sammanhang, det första kom i Östersund 2019.

– Det är stort, säger Öberg.

Nu får hon dela pallen med Persson på nytt i Oberhof.

– Så häftigt, hon skjuter fyra nollor i dag, det är riktigt, riktigt starkt, hon kliver fram och gör det toppen. Det är sjukt att vi ska få dela en prispall igen här på VM, säger Öberg om Persson.

Persson själv:

– Jag är så himla glad, sjukt häftigt, vad ska man säga... jag kan inte göra så mycket bättre, säger Persson till SVT och fortsätter:

Annons

– Hanna är kanon. Det är häftigt och coolt att vi presterar på den här nivån.

Historisk medaljdubbel

Hanna Öberg hade sedan tidigare silver i sprinten och Persson brons i sprinten under skidskytte-VM i tyska Oberhof.

Bronset gick till Vittozzi, som sköt bort sina guldchanser när hon missade sitt allra sista skott.

Elvira Öberg kom inte till start då hon fortfarande är krasslig, men passade efteråt på att skicka en hälsning på till storasyster Hanna och Persson på Instagram:

"Den här tjejen alltså, grattis till ännu en världsmästartitel. Och även den här tjejen imponerar än en gång, stort grattis till ännu en medalj Linn", skriver Elvira Öberg.

Sverige har nu tagit sex medaljer på skidskytte-VM i Oberhof, ett tangerat rekord från VM 2021. Det har bara hänt en gång tidigare att Sverige tagit guld och silver i samma VM-lopp i skidskytte, 1958, enligt SVT.

Övriga svenska placeringar i distansen: Mona Brorsson, 29:a, Anna Magnusson, 35:a.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons