Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige krossade Slovenien – klart för mellanrundan

Sveriges handbollsdamer vann den andra gruppspelsmatchen i EM. Hemmanationen Slovenien krossades med 33–22. Därmed är Blågult som första lag klart för mellanrundan.
Handboll • Publicerad 6 november 2022
Sverige är klart för mellanrundan i handbolls-EM.
Sverige är klart för mellanrundan i handbolls-EM.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Slovenien överraskade många med att premiärvinna mot Danmark med 28–26, men en som inte var förvånad var Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.

– Jag var inte förvånad. Vi vet vad ett balkan-lag med den publiken i ryggen kan göra. Jag trodde kanske att Danmark skulle reda ut det ändå, men förvånad blev jag inte, säger han till TT.

Annons

För Sverige fanns två nycklar inför matchen: den första att stoppa storstjärnan Ana Gros och den andra att spela ett tufft försvar för att kunna springa ifrån slovenskorna och kontra in målen.

Och trots att det svenska försvaret spelade något ojämnt lyckades man på båda punkterna och tog en förkrossande seger.

– Vi är mer än nöjda, säger assisterande förbundskapten Johanna Wiberg.

Dano skadad

Det började dock dystert för blågul del.

Knappt fyra minuter in i matchen blev Nina Dano liggandes på golvet efter ett skottförsök. 22-åringen vred sig i smärtor. Efter röntgen konstaterades en underbensfraktur och Danos EM är över.

Trots det höll Sverige ihop bra i matchinledningen. Det dröjde till drygt sex minuter in i matchen innan Slovenien lyckades få in en boll bakom Johanna Bundsen i det svenska målet.

Det som sedan följde var en böljande första halvlek, där det svenska försvaret blandade och gav och i mål hade Bundsen, efter några raka slovenska mål, ersatts av Jessica Ryde.

Vändningen

Sverige hade inga problem att komma till lägen framåt, men precis som mot Serbien hade man problem med effektiviteten. I halvtid hade man satt 14 av sina 25 skott.

– Vi har en dipp i första halvlek där vi kanske slarvar lite där de kan trycka på. Vi gör lite enkla fel, jag gör några enkla fel i försvaret, säger Linn Blohm.

Det Sverige som kom ut i den andra halvleken var ett annat. Jessica Ryde storspelade i målet och det svenska försvaret hade lyckats förpassa Ana Gros till bänken. Enligt Wiberg hade den svenska taktiken att trötta ut högernian fungerat som planerat.

Annons

– Hon drar ett otroligt lass. Vi hade en plan att vi skulle trycka på henne. Trycka på snabba avkast så att hon inte hann byta, vilket också tröttade ut henne ganska mycket, säger Wiberg.

Den svenska ledningen växte för varje anfall och det som till en början såg ut att bli en jämn match blev i stället till en svensk kross med 33–22.

– Vi har en taktik som vi tror på hela vägen, vi ändrar egentligen ingenting i halvtid, säger Blohm.

Danmarksmatchen kan avgöra

Sverige är i och med sina två inledande segrar klart för mellanrundan, en viss lättnad för det hårt satsande landslaget.

– Det känns väldigt bra. Nu vet vi ju också att vi går vidare med två poäng minst, säger Blohm

Innan dess väntar dock en match mot Danmark, som kan avgöra hur många poäng Sverige får med sig in i mellanrundan. Danskorna vann sin match mot Serbien och är ute efter samma sak som Sverige – maximal poäng.

– Vi vill ju såklart gå in med alla poäng vi kan i mellanrundan, jag tror att det kommer att bli tufft annars. Skulle vi förlora mot Danmark har vi bara två poäng och att Danmark har inbördes mot oss. Då blir det väldigt jobbigt, då kanske vi måste vinna alla matcher i mellanrundan. Vinner vi mot Danmark kanske det bara räcker med att vinna två matcher, och då kanske vi inte måste vinna mot Norge.

– Så den matchen avgör alla förutsättningar inför mellanrundan, säger Blohm.

Fakta: Så fungerar mellanrundan

Tre lag från varje grupp tar sig vidare till mellanrundan där två grupper slås ihop till ett nytt gruppspel. Med sig tar lagen de poäng som de tagit mot andra avancerande lag.

Sveriges grupp slås ihop med den grupp som innehåller Norge, Kroatien, Ungern och Schweiz.

När alla mött varandra i gruppen går de två lag med mest poäng vidare till semifinal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons