Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svenskt VM-guld i sprintstafetten

Sverige vann guld i sprintstafetten i orienterings-VM.
Sara Hagström kunde lugnt jogga hem segern på upploppet, 26 sekunder före Norge.
Orientering • Publicerad 4 juli 2021
Tove Alexandersson sprang Sveriges första sträcka. Arkivbild.
Tove Alexandersson sprang Sveriges första sträcka. Arkivbild.Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Trots att han skrällde till sig ett VM-guld i sprint så fick inte 23-årige Isac von Krusenstierna chansen under söndagens sprintstafett i tjeckiska Doksy.

– Det är tufft men jag tror han kommer att vara nöjd med det här VM:et ändå, säger förbundskapten Håkan Carlsson till SVT Sport.

Annons

I stället blev det Tove Alexandersson, Emil Svensk, Gustav Bergman och Sara Hagström som jagade medalj för svensk del.

Och det dög gott och väl.

Sara Högström kunde utan större problem springa hem VM-guldet till Sverige på den avslutande rundan.

– Jag är så himla nöjd över att få vara i ett lag med de här, som gör det möjligt och att jag kan klara av att hålla ihop det, säger Hagström.

– Sedan gjorde jag en liten miss också, så då blev det ännu mer känslor på slutet. Men jag är så nöjd att jag höll ihop det och vi är rätt stämplade.

Alexandersson: "Inte alls haft flyt"

Alexandersson startade för Sverige och tog som förväntat ett tidigt kommando med en stor ledning på 31 sekunder efter halva den första sträckan.

Då gjorde den svenska världsmästaren en miss när hon sprang fel. Ett misstag hon räddade upp snabbt, men vid första växlingen hade avståndet ner till Schweiz minskat till 19 sekunder.

– Det är lurigt där ute. De hade byggt upp mycket extra staket och det är väldigt svårt när det är så onaturliga saker att se allt på kartan. Så jag har gjort mycket små misstag och inte alls haft flyt i orienteringen, säger Alexandersson i SVT.

– Det har varit lite frustrerande.

Det dröjde inte länge efter det innan Emil Svensk tappat ledningen och schweiziske Joey Hadorn var sida vid sida med svensken. Ett misstag av Hadorn gjorde dock att Svensk återtog ledningen vid halva sträckan.

Omfamnades på upploppet

Annons

Sedan uteblev dramatiken.

När Gustav Bergman tog över gjorde han det 31 sekunder före sin schweiziske kombattant. En ledning han utökade till 55 sekunder när Bergman lämnade över till Sara Hagström på den sista sträckan.

Hagström gjorde jobbet och sprang enkelt hem VM-guldet till Sverige. På upploppet blev hon omfamnad av lagkamraterna med den svenska flaggan.

Under avslutningen stod Norge för en imponerande upphämtning och slutade tvåa, 26 sekunder efter Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons