Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nytt VM-guld – Edin historisk

Niklas Edin och hans svenska curlinglag får ytterligare ett guld att hänga runt bröstet.
Sverige besegrade Kanada i VM-finalen med 8–6.
Curling • Publicerad 11 april 2022
Niklas Edin spelar om guldet i curling-VM.
Niklas Edin spelar om guldet i curling-VM.Foto: John Locher/AP/TT

Det blev snudd på en riktig rysare på isen i Las Vegas i USA. Inför tionde och avgörande omgången var det helt jämnt 6–6, med Sverige med den viktiga sista stenen.

När Kanada misslyckades med sin sista sten låg två svenska stenar närmast, och segern blev därmed svensk.

Annons

– Matchen var väldigt tuff. Det var väldigt svåra förhållanden att spela på. Så jag är väldigt glad över att vi kunde kämpa så hårt som vi kunde, säger Niklas Edin i segerintervjun.

Öppningen blev inte den bästa för Sveriges lag Niklas Edin. Kanada inledde matchen med hammaren, och tog en första poäng men lyckades därefter stjäla två poäng från Sverige i den andra.

"Hårt arbete"

Sverige lyckades dock komma tillbaka, först med en tvåa, och sedan var det Sveriges tur att stjäla en poäng vilket innebar kvitterat till 3–3 efter fjärde omgången. Därefter turades lagen mestadels om att ta varsina poäng till slutomgången. Där spelade Sverige defensivt, och Kanada lyckades inte sätta någon riktig press.

Lag Edin har därmed tagit fyra raka VM-guld, en svit som inleddes i just Las Vegas 2018. Laget är också det första att vinna OS-guld och VM-guld samma år.

– Vi har gjort mycket speciella saker de senaste åren, det känns fantastiskt vad vi åstadkommit, säger Edin och fortsätter:

– Det har skett via hårt arbete och att prata om vad vi vill göra där ute, hur vi vill prestera, behålla allt fokus på vad vi kan förbättra och lägga allt det negativa åt sidan. Jag tror att den här matchen är ett perfekt exempel på det och det är nyckeln till framgång de senaste åren.

Flera misstag

Båda lagen stod för misstag i finalen, vilket Kanadas skipper Brad Gushue förklarar med bristande iskvalitet.

– Jag är säker på att Niklas säkert håller med, det var den sämsta is vi någonsin spelat på. Som en kanadensare som måste jobba hårt för att komma hit, så är det rätt nedslående att spela på sådan dålig is, säger han.

Trots det säger han att lag Edin är värdiga vinnare, och gratulerar laget till ett fantastiskt år.

– De förtjänade att vinna, de missade färre skott än vad vi gjorde, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons