Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lärdomar om hallen tog svenskorna till final

Semifinalen i bordtennis i Paralympics blev en riktig revanschmatch för Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck.
För tidigare förluster mot serbiskorna och för misslyckandena i singel.
Paralympics • Publicerad 1 september 2021
Ingela Lundbäck och Anna-Carin Ahlquist. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ahlquist och Lundbäck slog serbiskorna Borislava Peric Rankovic och Nada Matic med 2–0 i matcher, spelare som svenskorna förlorat mot i semifinalen i Paralympics 2016 och i EM-finalen 2019.

Det blev en 3–1-seger i den inledande dubbeln, 11–8, 9–11, 11–7, 11–7.

Annons

– Det kändes otroligt bra från början i dubbeln.. Vi hade gjort videoanalys hela förmiddagen och hade en taktik. Men man vet aldrig om det håller, säger Ahlquist.

– Men det kändes redan från början att det höll ganska bra. Vi slarvade lite i andra set, lite onödigt, men hittade tillbaka i det tredje då vi påminde varandra om vad vi var tvungna att jobba mot och för.

Fick hybris en stund

Sedan möttes de rutinerade Ahlquist och Peric Rankovic, båda 49 år. Ahlquist har en lägre klassning, alltså ett större funktionshinder än serbiskan. Men svenskan gav inte serbiskan en chans, vann med 11–4, 11–3, 11–8.

– Det är alltid tuffa matcher mot henne, oftast stenhårt och jag vet att jag inte får ge henne någonting gratis. Jag blev lite orolig efter första set, det gick lite för enkelt. Och sen även efter andra set. Sen fick jag väl lite hybris i tredje, så jag var tvungen att hitta tillbaka för att inte släppa in henne i matchen. Jag vet hur bra hon är, jag vet hur rutinerad hon är och jag vet att jag måste vara på tårna hela tiden, säger Ahlquist.

– Fram till 3–7 hade jag hybris, men sen lugnade jag ner mig och påminde mig själv om att jag måste jobba för det. Man får inget gratis.

Orsaken till den till synes enkla segern mot Serbien fann svenskorna i träningshallen inför lagtävlingen.

– Då upptäckte vi att det är lite andra förutsättningar i den här hallen, att spelet går ganska långsamt och bollen stannar av. Vi har jobbat på det, att jag behöver komma in över bordet och behöver vara mycket mer aktiv i mitt spel. Jag såg att serbiskorna hade samma problem som vi haft och faller på samma bollar som vi också föll på i singelspelet.

"Tacksam för lärdomarna"

Hon berättar att det är en mängd saker som kan påverka förutsättningarna i en hall, underlaget, mattan och höjden i taket till exempel.

– Jag var oerhört bekymrad över singelförlusten i kvartsfinalen, men jag är tacksam för lärdomarna och det är så skönt att vi fick med oss den här segern.

I finalen på fredag väntar Kina som besegrade Storbritannien i semifinalen med 2–0 i matcher.

– Det ska bli spännande. Vi vet att det kommer att bli tufft. Men vi har slagit spelarna tidigare och ska göra allt vi kan i den matchen, säger Ahlquist.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons