Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svensken vann i Cas – kräver nytt val

Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm, och de övriga diskvalificerade kandidaterna till i Internationella boxningsförbundet, fick rätt i Idrottens skiljedomstol Cas.
Nu kräver man att ett nytt val genomförs.
Boxning • Publicerad 14 juni 2022
Svenske boxningsordföranden Per-Axel Sjöholm fick rätt i Idrottens skiljedomstol Cas. Han hoppas nu att boxningen ska få vara kvar på OS-programmet. Arkivbild.
Svenske boxningsordföranden Per-Axel Sjöholm fick rätt i Idrottens skiljedomstol Cas. Han hoppas nu att boxningen ska få vara kvar på OS-programmet. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe/AP

Sjöholm och tre andra diskvalificerade kandidater till Internationella boxningsförbundets (Iba) styrelse, som överklagade till Cas, kräver nu att Iba gör om valet och att de åter tillåts kandidera.

"Vi ser fram emot att samarbeta med Iba kring att åter insätta en valprocess så snart som möjligt", skriver de i ett uttalande.

Annons

En av de fyra diskvalificerade kandidaterna är ordförandekandidaten Boris van der Vorst, Nederländerna.

– Det är en stor seger för boxningen och för oss som jobbar för att boxningen ska vara demokratisk och transparent och där vi siktar på att behålla boxningen i den olympiska familjen. Det är en stor seger på det viset, säger Sjöholm om Casdomen.

Vill ha förändringar

De diskade kandidaterna tillhör en grupp som jobbar för att rädda kvar boxningen på OS-programmet. Som det ser ut nu får boxningen vara med i OS 2024 i Paris men inte 2028 i Los Angeles.

– Jag är oerhört stolt över vad vi har gjort, att vi vågat stå upp och föra vår talan och fått rätt. Det har varit en stor press på oss fyra, mot Iba – den stora organisationen, säger Sjöholm.

– Vi är inte nöjda med att bara ha fått rätt utan vi ska nu se vad vi kan bidra med för att få till positiva förändringar i Iba.

Kandidaterna stoppades dagen före kongressen i maj. Enligt Iba stoppades kandidaterna efter ett klagomål om att gruppen kampanjade före valperioden och för att de samarbetade.

Efter en snabbrunda i Idrottens skiljedomstol Cas genomfördes ändå valet till ordförande och övriga styrelseposter och den sittande ryske ordföranden Kremlev omvaldes utan motkandidat.

Cas skriver i ett pressmeddelande att man ansåg att förseelsen som kandidaterna ska ha gjort sig skyldig var försumbar och inte borde ha diskvalificerat dem. Dessutom hade ordföranden Kremlev gjort en liknande förseelse, men inte straffats för det.

IOK inte nöjd

Internationella olympiska kommittén (IOK) har i flera år haft problem med Iba vars tidigare ordförande hade kopplingar till organiserad brottslighet, läggmatcher, dopning och att förbundet har haft ekonomiska problem. Till OS i Tokyo i fjol fick Iba inte arrangera kvalen, utan IOK gick in och tog det ansvaret.

När Kremlev tog över 2020 lovade han förbättringar för att boxningen skulle få finnas kvar på OS-programmet efter 2024, men IOK har i ett brev till alla medlemsnationer uppgett att man inte är nöjd med arbetet som pågår i Iba och att boxningen nu ligger utanför programmet i Los Angeles 2028.

IOK är orolig för Ibas ekonomi eftersom dess största sponsor är ryska Gazprom, som just nu står under sanktioner på grund av kriget i Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons