Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svenska VM-nobben: "Så mycket hemskt som hänt"

Om elva dagar inleds fotbolls-VM för herrar i Qatar.
Spelarna i det svenska damlandslaget har inga större planer på att se mästerskapet.
Fotboll • Publicerad 9 november 2022
Spelarna i det svenska damlandslaget har inga större planer på att följa herr-VM i Qatar. Arkivbild.
Spelarna i det svenska damlandslaget har inga större planer på att följa herr-VM i Qatar. Arkivbild.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Det svenska damlandslaget befinner sig på andra sidan jordklotet för ett träningslandskamp mot Australien den 12 november.

På en annan plats på jordklotet inleds snart VM för herrar i Qatar, utan Sverige. Oavsett om det svenska herrlandslaget hade varit där eller inte är spelarna i damlandslaget tveksamma på om de hade kollat på mästerskapet.

Annons

– Det är i Qatar, vi vet alla hur det har byggts upp där borta – och sedan är Sverige inte med, då känner jag faktiskt att jag inte behöver kolla på det, säger Nathalie Björn på en digital pressträff och svarar följande på frågan om det hade varit annorlunda om "Blågult" hade varit med:

– Helt ärligt vet jag inte, det är klart man vill stötta sitt landslag, men samtidigt är det under sådana otroliga förhållanden som det här mästerskapet har byggts upp på. Det känns lite avigt att kolla på något och stötta något när det är så mycket hemskt som har hänt och händer där borta.

"Ser ingen anledning"

Julia Zigiotti Olme är inne på samma linje.

– Det tror jag inte (om hon kommer titta). Det är väl som allt som har sagts innan, man står inte bakom det som händer där. När inte Sverige spelar ser jag ingen jättestor anledning.

Stina Blackstenius:

– Ska jag vara helt ärlig har jag inte reflekterat speciellt mycket över att VM ska börja, det hade nog varit annorlunda om Sverige var med. Vi får se om jag kommer kolla eller inte.

"Inte optimalt"

Blackstenius fortsätter:

– Det är ganska tydligt att det har varit mycket storm kring det här mästerskapet. Mänskliga rättigheter är en viktig fråga för oss i landslaget och för varje individuell person här också.

På frågan om hur de ser på att Qatar fick VM från första början svarar Björn:

– Det är som det är, nu är det där borta. Det hade varit bättre om det vore någon annanstans, samtidigt lyfter det kanske upp problem som finns där, som kanske inte hade lyfts upp om det inte hade varit i Qatar. Jag tycker inte det är optimalt, så kan vi väl säga.

VM i Qatar spelas 20 november–18 december.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons