Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svensk medaljmiss i skiathlon – Johaug vann

Sverige hade stora medaljförhoppningar inför damernas skiathlon. Men efter det första OS-loppet i längdskidor står Sverige fortsatt på noll medaljer i Peking.
Norges Therese Johaug tog guld i överlägsen stil.
Skidor • Publicerad 5 februari 2022
Frida Karlsson under damernas OS-skiathlon.Foto: Henrik Montgomery/TT

Frida Karlsson var länge med i kampen om silver och brons. Men på den höga höjden på Zhangjiakous skidstadion tröt orken för 23-åringen, och Karlsson fick nöja sig med en femteplats i sitt första OS-lopp – 42,5 sekunder från guldet.

Någon chans på segern hade hon aldrig. Det hade ärligt talat ingen utom Therese Johaug som krossade allt motstånd.

Annons

När åkarna närmade sig den sista kilometern av den klassiska första delen av loppet satte Johaug in ett första tydligt ryck. Det gav utdelning och åkare som Sveriges Ebba Andersson tvingades släppa direkt.

Första guldet

Endast Frida Karlsson samt finländskorna Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski kunde fortsatt hålla jämna steg med norskan, men det höll inte många meter. Snart tappade både Niskanen och Karlsson och när det var dags att byta skidor och gå över till fristil hade Therese Johaug ryckt åt sig en liten, men tydlig ledning.

Sedan bara växte den.

Johaug visade ingen nåd när karriärens första individuella OS-guld fanns inom räckhåll, och krossade allt motstånd under den andra halvan av loppet. 33-åringen har uppenbart prickat formen obehagligt bra – ur svenskt perspektiv – och när hon utan att förta sig gled in över mållinjen som guldmedaljör hade avståndet ökat till mer än 30 sekunder.

Bakom henne blev det till slut en kvartett som gjorde upp om medaljerna, varav en svenska. Men Frida Karlsson fick ge sig när ryskan Natalja Neprjajeva och österrikiskan Teresa Stadlober ökade frekvensen under den sista kilometern.

Kalla långt efter

Neprjajeva spurtade till sig silvret, Stadlober tog brons och finländskan Kerttu Niskanen kämpade sig också förbi Karlsson, som fick inleda OS-karriären med en femteplats.

Ebba Andersson blev tia till slut, knappt en och en halv minut bakom Johaug.

Betydligt längre ner i resultatlistan kunde man sedan hitta Charlotte Kalla (19:e) och Moa Olsson (45:a). 34-åriga Kalla är med sina nio OS-medaljer tidernas främsta svenska olympier, men ser ut att få svårt att utöka den skörden under sitt fjärde OS. I skiathlonen var hon hela 3.40 efter de bästa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons