Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Snöplig fjärdeplats för längdherrarna i OS

Första mästerskapsmedaljen på fem år fanns inom räckhåll.
Men när Maurice Manificat satte in sin stöt kunde inte Johan Häggström följa.
Längdherrarna fick nöja sig med en fjärdeplats i OS-stafetten.
Skidor • Publicerad 13 februari 2022
Sveriges Johan Häggström och Frankrikes Maurice Manificat under sistasträckan i herrarnas OS-stafett.
Sveriges Johan Häggström och Frankrikes Maurice Manificat under sistasträckan i herrarnas OS-stafett.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det började sådär för Sverige, men fortsatte desto bättre. Och till slut var det inte långt borta att de blågula längdherrarna ordnade sin första mästerskapsmedalj sedan VM-bronset i stafett 2017.

Men det ville sig inte till slut.

Annons

Sveriges avslutare Johan Häggström gick ut som trea på sistasträckan, strax bakom Norges Johannes Høsflot Klæbo och några sekunder före Frankrikes Maurice Manificat.

Som väntat fanns det inte mycket att göra åt urstarke Høsflot Klæbo, som bakom ett överlägset ryskt lag lekte hem silvret till Norge.

I stället blev det en fajt med Manificat om bronset, och där tog det roliga slut när den 35-årige fransmannen satte in ett ryck i en av de tunga uppförsbackarna, med fem kilometer kvar att köra. Häggström kunde inte svara, och på några sekunder var avståndet plötsligt alltför långt och den svenska bronspengen förlorad.

Tung svensk start

Sett till starten var det förvånande att Sverige ens gjorde upp om medaljerna så länge.

Oskar Svensson inledde visserligen sin förstasträcka starkt men gick in i väggen totalt på slutet och växlade som nia, över en minut från ledningen.

– Det var nog det värsta jag har gjort. Det var otroligt tufft i det här föret. Man får kämpa varenda meter. Men jag gav det jag hade, säger Svensson till Kanal 5.

Men sedan tog William Poromaa över, och 21-åringen gjorde en rent formidabel andrasträcka. Poromaa klättrade genom resultatlistan och var endast slagen på sträckan av Finlands Iivo Niskanen.

"Jävligt stark"

Vid växlingen till Jens Burman hade Poromaa tagit upp Sverige till bronsplats, precis i rygg på Norge.

– Det var väldigt bra. Jag kände mig pigg och öppnade hårt. Jag var lite trött på andra varvet, men hittade krafterna till slut. Jag kände mig jävligt stark i dag och det var riktigt skönt att komma i kapp Golberg till och med, säger Poromaa till Kanal 5.

Jens Burman tog vid och gjorde en nästan lika fin sträcka. Burman höll Hans Christer Holunds rygg alla 10 kilometer och växlade till Johan Häggström på bronsplats.

Annons

29-åringen gjorde vad han kunde, men kunde inte bärga ett efterlängtat svenskt brons.

Det ryska laget var överlägset från start till mål. Aleksej Tjervotkin, Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov och Sergej Ustiugov tog hem guldet med över en minuts marginal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons