Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svensk kritik mot Uefa: "Borde gälla herrarna"

Anfallslegendaren Victoria Sandell är tillbaka i fotbollslandslaget.
Delvis för att hon är kvinna.
Men Uefas nya regel – att landslagen måste ha en kvinna i ledarstaben – gäller bara damerna.
Fotboll • Publicerad 13 september 2021
Marika Domanski Lyfors, svensk landslagschef. Arkivbild.
Marika Domanski Lyfors, svensk landslagschef. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Victoria Sandell var tidigare huvudtränare för Tyresö FF:s damer. Arkivbild.
Victoria Sandell var tidigare huvudtränare för Tyresö FF:s damer. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Inför höstens kvalspel till VM 2023 har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) infört det nya kravet att samtliga landslag måste ha minst en kvinna i ledarstaben.

Men det gäller alltså bara damlandslagen, vilket stör Marika Domanski Lyfors.

Annons

– Det jag vänder mig mot är att om man nu tar ett sådant beslut, då tycker jag att man ska göra likadant på herrarna. Om syftet med beslutet är att få in fler kvinnliga coacher inom fotbollen, då borde det vara ett likadant krav på både dam- och herrsidan, säger Domanski Lyfors.

"Typiskt gubbar med makt"

Det är delvis med anledning av de nya reglerna som Sverige valt att ta in den tidigare anfallsstjärnan Victoria Sandell som assisterande till förbundskapten Peter Gerhardsson under hösten.

Sandell själv är inte direkt chockad över över att Uefas nya regler bara gäller damlandslagen. Det är som det alltid har varit, konstaterar hon.

– Det är alltid på damsidan som det blir sådana här krav, när det kanske egentligen är på herrsidan som det behövs. Men det känns typiskt gubbar med makt, jag är inte förvånad. Det hade varit häftigt om de ställt det här kravet på herrsidan också. Men det lär nog inte hända, säger Sandell.

Marika Domanski Lyfors är snabb med att poängtera att Sandell inte anställts som ett kvinnligt alibi. Hon är i landslaget för att hon har saker att tillföra, säger landslagschefen.

Fokus på anfallet

– Vi hade säkert gjort det här ändå. Men det här pushade på ett snabbare beslut, säger Marika Domanski Lyfors.

– Hon har väldigt mycket erfarenhet just från mästerskap och hur det är att vara spelare. Hon var själv en sådan spelare som jobbade väldigt mycket individuellt för att ta ytterligare kliv mot världstoppen. Och så blev hon ju världsbäst också.

Victoria Sandell (tidigare Svensson) var en av världens främsta målskyttar och gjorde 68 mål på sina 168 A-landskamper. I sin nya roll ska hon ha fokus på anfallsspelet.

– Jag har börjat gå in i detaljer för de som hamnar i avslutslägen, hur de löper, hur många avslut som krävs innan det blir mål och så vidare. Som mot USA i öppningsmatchen i OS, så många chanser vi har där, det brukar vi inte ha. Och det tog ändå fem bra chanser innan vi satte den. Där behöver man kanske bli effektivare, säger Victoria Sandell.

Tre VM-kvalsamlingar

Uefas krav på minst en kvinna i ledarteamet sträcker sig över EM i England 2022. Men överenskommelsen med Sandell gäller bara till årsskiftet – till att börja med.

Annons

44-åringen vill först se att upplägget fungerar. Fram till nu har hon jobbat halvtid på Svenska fotbollförbundets utbildnings- och utvecklingsavdelning och halvtid som sportchef för Stockholmsklubben FoC Farsta.

– Vi bestämde att jag hoppar på de här tre samlingarna till att börja med. Hur roligt det än är att vara på högsta nivå med landslaget så vill inte jag lägga tio dagar och känna att jag inte bidrar, säger Victoria Sandell.

– Och likadant tvärtom, Peter och hans team måste ju känna att jag bidrar.

Sverige inleder VM-kvalet borta mot Slovakien på torsdag och möter fyra dagar senare Georgien i Göteborg. Känslan är nästan densamma som för tolv år sedan, när Sandell åkte på sin senaste landslagssamling.

– Jag ser fram emot det med spänning och lite nervositet, jag var alltid nervös när jag åkte på läger eller inför en match, säger Sandell.

– Men det släppte direkt när man nuddade bollen.

Fakta: Victoria Sandell

Namn: Victoria Sandell (tidigare Svensson).

Född: 18 maj 1977 (44 år), i Borås.

Klubbar som spelare: Nittorps IK (1991–1996), Jitex BK (1997), Älvsjö AIK (1998–2002), Djurgården/Älvsjö (2003–2009).

A-landskamper/mål: 166/68 (1996–2009)

Meriter: EM-silver 2001, VM-silver 2003, 4 SM-guld, med Älvsjö AIK 1998 och 1999 och med Djurgården/Älvsjö 2003 och 2004.

Utmärkelser: Diamantbollen 1998 och 2003, årets forward 2003 och 2004.

Ledarkarriär: Sportchef i Djurgården, förbundskapten F16-landslaget, huvudtränare Tyresö FF:s damer (division 1).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons