Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svensk Elitfotboll ger rött kort till Fifa

Fotboll • Publicerad 18 november 2021
En VM-arena i Qatar under uppbyggnad. Nu skriver Svensk Elitfotboll på ett upprop där man kräver att Fifa står upp för migrantarbetarna. Arkivbild.
En VM-arena i Qatar under uppbyggnad. Nu skriver Svensk Elitfotboll på ett upprop där man kräver att Fifa står upp för migrantarbetarna. Arkivbild.Foto: Jon Eeg/NTB/TT

De 32 klubbarna i Svensk Elitfotboll (Sef) skriver på ett upprop hos Amnesty som ger Internationella fotbollsförbundet (Fifa) rött kort.

Kravet i uppropet är att Fifa ska stå upp för migrantarbetarnas rättigheter under VM i Qatar om ett år.

Annons

"Vi kan inte längre påverka var VM-slutspelet ska spelas men vi kan sätta press och visa Fifa att vi tycker beslutet var oacceptabelt redan när det togs, och att Fifa därmed måste ta mer ansvar för situationen på plats", säger Sefs ordförande Jens T Andersson i ett pressmeddelande.

Amnestys globala kampanj har i Sverige just nu över 18 000 underskrifter.

Amnesty skriver i kampanjen att 95 procent av arbetskraften i Qatar är migrantarbetare och att tusentals av dessa utnyttjas av sina arbetsgivare. Enligt brittiska The Guardian beräknas minst 6 500 migrantarbetare ha mist livet under uppbyggnaden inför VM i fotboll.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons