Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sundhage ser karriärslutet: "Så känns det just nu"

Pia Sundhage satsar mot OS 2024 i Paris med det brasilianska landslaget.
Men efter det ser hon slutet på karriären.
Fotboll • Publicerad 16 december 2021
Pia Sundhage planerar att avsluta karriären efter OS 2024. Arkivbild.Foto: Andre Penner/AP/TT

Den 61-åriga fotbollsikonen tog över Brasiliens damlandslag 2019, som första utländska förbundskapten någonsin.

I början av året förlängde hon kontraktet över OS i Paris 2024.

Annons

Efter det planerar Pia Sundhage att avsluta karriären – men först har hon hela tre mästerskap att se fram emot.

– Det som står för dörren nu är Copa América (2022), jag har aldrig gjort det förut. Sådana saker som man gör första gången är coolt, säger hon och fortsätter:

– Efter det kommer vi att kvalificera oss till VM (2023) och sen är det OS i Frankrike (2024), och sen ska jag lära mig att rida.

TT: Du tänker avsluta karriären efter det?

– Så känns det just nu i alla fall. Jag vet inte vad som ska toppa att vara brasiliansk förbundskapten, som skulle vara lite roligt, lustfyllt med lite problem och så där.

Hon gick från att leda Sveriges F-16-landslag till att ta över Brasilien. Enligt Sundhage har det varit karriärens största utmaning.

– Jag har kastats tillbaka kanske 25–30 år i hur man ser på herr- och damfotboll. Jag tänker på min arbetsplats. Det ser annorlunda ut än vad det gör på Svenska fotbollförbundet, säger hon.

– Jag tänker att jag har ett litet "mission" där, att bara min närvaro gör att folk blir påminda om att det finns damfotboll, vilket är ganska bra.

Sundhage tog två OS-guld (2008, 2012) med USA:s landslag samt ledde Sverige till ett OS-silver 2016. Det har inte blivit någon mästerskapsmedalj med Brasilien än – men målsättningen är solklar.

– Jag har några år kvar, och ska vinna lite mer, säger hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons