Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stort norskt guldjubel: "Fantastiskt"

Glädjen var stor i Norge efter det överraskande stafettguldet i VM. Inte minst hos den stora guldmakaren, Ingvild Flugstad Østberg.
– Jag ska inte grina nu, men jag känner att det är nära. Det har varit en lång väg hit för mig, säger hon till NRK.
Skidor • Publicerad 2 mars 2023
Anne Kjersti Kalvå, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Øyre Slind och Tiril Udnes Weng tog guld i stafetten.
Anne Kjersti Kalvå, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Øyre Slind och Tiril Udnes Weng tog guld i stafetten.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Under många år har Norges damer dominerat skidvärlden på damsidan, men efter att först Marit Bjørgen och sedan Therese Johaug slutat har Sverige varit klart vassast i VM i Planica.

I alla fall ända fram till stafetten. Där var det Ingvild Flugstad Østberg som satte in guldstöten på tredjesträckan. Sverige fick nöja sig med brons efter att Frida Karlsson fått släppa nästan 15 sekunder till norskan.

Annons

– Jag tänkte bara att jag måste gå för det. Jag väntade på att Frida skulle göra det mot mig, och att jag skulle vara redo när det hände. Men så hände det inte och då kände jag att nu måste jag försöka. Och det var ju härligt att få uppgifter om att hon släppte, det måste jag erkänna, säger en sprudlande Østberg till Viaplay.

Fick tävlingsförbud

Østberg har haft några tuffa år bakom sig och under lång tid fick hon tävlingsförbud, eftersom hon inte uppfyllde norska skidförbundets hälsokrav. Nu var 32-åringen den stora hjälten, även om hon själv gärna lyfte fram hela laget.

– Det här är en riktig lagseger, vi var lite underdogs i dag så det är fantastiskt.

"Stark dam"

Tiril Udnes Weng och Astrid Øyre Slind åkte de två inledande klassiska sträckorna, medan Anne Kjersti Kalvå fick äran att åka över mållinjen som guldvinnare på slutsträckan.

– Ingvild är en sinnesjukt stark dam. Det jobbet hon gör i dag är så imponerande. Ingvild är tillbaka för gott nu, säger Kalvå.

Norge vann stafetten 20,5 sekunder före Tyskland. Sverige var nästan en halv minut bakom på bronsplats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons