Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stora OS-profilen vidare till final i freeski

En av de mest omtalade profilerna i OS är vidare till final. Freeskiingstjärnan Eileen Gu ses som en brobryggare i en hård geopolitisk tid.
OS • Publicerad 7 februari 2022
Kinas Eileen Gu ler efter att ha sett resultatet i sin kvalificeringsrunda.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Nu har Eileen Gu tagit sig vidare som en av de tolv bästa åkarna i kvalet. Freeski är en sport som involverar olika höga hopp, trick eller andra hinder.

Viss dramatik bjöd Gu på, när hon i andra hoppet blev desorienterad i luften och i den tumultartade landningen tappade en skida. Men det spelade mindre roll, eftersom hennes första och sista åk räckte till en finalplats i big air.

Annons

– Herregud! Vi ses i finalen, utropade hon efter tredje hoppet.

18-åringen är född i USA med kinesisk mamma och amerikansk pappa. Hon representerade ursprungligen USA i tävlingar men valde 2019 att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap för att kunna representera Kina i OS i Peking.

"Jag är stolt över mitt ursprung och lika stolt över min amerikanska uppväxt. Genom skidor hoppas jag förena människor", har hon sagt tidigare.

Gu har också en karriär som modell. Hon hoppas kunna påverka unga tjejer i Kina och få fler att våga testa sport och förändra sina liv.

"Förändring görs från grunden", sade hon i februari förra året till NBC Sports.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons