Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Taekwondoförbundet hotas av historisk uteslutning

"Allvarliga värdegrundsavvikelser" har inte åtgärdats.
Nu stoppar Riksidrottsstyrelsen utbetalningar av ekonomiskt stöd till Svenska taekwondoförbundet – och hotar dessutom med uteslutning.
Taekwondo • Publicerad 2 december 2021
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

Det har stormat kring Svenska taekwondoförbundet i flera år. 2020 och 2021 har förbundet haft reducerat ekonomiskt stöd från Riksidrottsstyrelsen, med krav att "förbättra styrning och samarbete med sina två grenförbund, Svenska Taekwondounionen och Svenska ITF-förbundet, för att bland annat säkerställa att beslut tas inom den demokratiska strukturen", enligt Riksidrottsförbundet (RF).

Men någon förbättring har inte skett, och därför har nu Riksidrottsstyrelsen (RS) tagit det historiska beslutet att stoppa utbetalningar av ekonomiskt stöd till förbundet. Detta då Svenska taekwondoförbundet anses att inte ha åtgärdat "allvarliga värdegrundsavvikelser".

Annons

RF-ordföranden Björn Eriksson säger att han inte vill gå in i detalj på taekwondoförbundets överträdelser.

– Vi har alla möjliga regler för hantering hur pengar ska användas: jämställdhet, balansfrågor mellan grenförbund och huvudförbund och så vidare. Där har debatten i fem år pågått – utan förbättring. Och vi har försökt på alla de sätt med att ställa människor till förfogande, styrande, samtal – gud vet allt. Men ingen förändring. Det har varit ett oupphörligt krig mellan de olika strukturerna på deras centrala nivå, säger Björn Eriksson.

– Därför har vi tagit beslutet att vi för första gången stänger av ett förbund på RS-nivå, inklusive pengarna för återstart.

Hotas av uteslutning

Eriksson är dock noga med att påpeka att taekwondoföreningarna inte omfattas av de stoppade utbetalningarna av stödmedel.

– Deras föreningar, de som driver sporten – de riktas inte vår kritik mot alls, säger han.

För Svenska taekwondoförbundet kan emellertid situationen bli än värre, om inte saker och ting rättas till.

– Vi hoppas på förbättring. Men sannolikheten är överhängande att vi nästa år inleder ett uteslutningsärende, som prövas av årsmötet i maj 2023, säger Björn Eriksson.

Ett specialidrottsförbund har aldrig i Riksidrottsförbundets historia blivit uteslutet.

– Det känns tråkigt, men vi värnar våra demokratiska värden, som folkrörelse. Då måste vi stå upp dem.

"Värdegrund inte förhandlingsbar"

För några år sedan skakades taekwondoförbundet av stridigheter och konflikter, och anklagelser om ekonomiska oegentligheter. I den vevan blev förbundet utkastat ur Europeiska taekwondounionen (ETU). Eriksson bekräftar att RF:s ärende med förbundet har att göra med händelserna från bland annat 2015–2017.

Annons

– Och det har man inte tagit rättelse av och inte nyttjat de olika försök vi har gjort för att förbättra. Till slut når man en punkt där man inte kommer längre.

TT: Vad skulle hända om förbundet utesluts från RF?

– Det som då händer är att det uppkommer en fråga kring föreningarna. Eftersom de är anslutna till ett specialidrottsförbund, så kommer föreningarna att kunna ansluta sig till ett annat specialidrottsförbund.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons