Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spektakulära stödet: "Behövde en påminnelse"

Den litauiske simstjärnan och OS-guldmedaljören Ruta Meilutyte simmade i blodfärgat vatten för att ge sitt stöd till Ukraina.
Platsen: framför den ryska ambassaden i Vilnius.
Simning • Publicerad 8 april 2022
Ruta Meilutyte.
Ruta Meilutyte.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ruta Meilutyte simmade i blodfärgat vatten för att visa stöd för Ukraina.
Ruta Meilutyte simmade i blodfärgat vatten för att visa stöd för Ukraina.Foto: Neringa Rekasiute/AP/TT

Ruta Meilutyte är en av många stjärnor som ställer upp i Swim Open, den årliga stortävlingen i simning i Stockholm.

Precis innan hon åkte till Sverige gjorde hon en simning som fått stor uppmärksamhet. I en damm framför den ryska ambassaden i Vilnius simmade hon i blodfärgat vatten.

Annons

– Jag ville göra det för att ge fler möjlighet att göra något. Ingenting är för litet. Har man inte gjort något redan så är det dags, att donera, att visa att man bryr sig. Det är lätt att bli avtrubbad över alla hemska bilder, säger Ruta Meilutyte som tog OS-guld på 100 meter bröstsim i London för tio år sedan, 15 år gammal.

– Om vi vill leva i ett Europa och en värld med demokrati och fred så kan vi inte vara tysta över vad som händer i Ukraina med folkmordet, mördandet och våldtäkterna, säger hon.

På videon som lades ut fanns ett meddelande skrivet på en bilväg vid dammen: "Putin, Haag väntar på dig", som en referens till att Internationella brottmålsdomstolen ligger i nederländska Haag.

TT: Vad har du fått för reaktioner?

– Väldigt positiva, vi har fått så många hälsningar och tack, från folk i Ukraina också. Många delningar, många av de största nyhetskanalerna i världen har uppmärksammat det, BBC, Washington Post, The Guardian. Vi känner att vi har uppnått det vi ville, säger hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons