Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sörenstam om nya touren: "Inte bra för golfen"

Den kontroversiella LIV-touren splittrar golfvärlden.
Legendaren Annika Sörenstam ser än så länge inget positivt med touren som finansieras av auktoritära Saudiarabien.
Golf • Publicerad 14 juni 2022
Annika Sörenstam tycker inte att den saudistödda LIV-touren för herrspelarna är bra för golfen.
Annika Sörenstam tycker inte att den saudistödda LIV-touren för herrspelarna är bra för golfen.Foto: Johan Nilsson/TT

Världsstjärnor som Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Lee Westwood har alla valt att lämna den amerikanska PGA-touren för att spela på den penningstinna LIV-touren, som har 2,5 miljarder kronor i total prispott. Exempelvis Johnson uppges dessutom ha fått hela 1,2 miljarder kronor enbart för att spela tourens tävlingar.

PGA-touren har länge hotat med åtgärder och samtidigt som premiärtävlingen startade utanför London förra veckan nåddes LIV-spelarna av beskedet att de stängs av från den amerikanska touren.

Annons

Europatouren har ännu inte kommit med något liknande besked, men oavsett vad som sker i framtiden skakas herrgolfen just nu i sina grundvalar.

Får spela US Open

– Jag tycker inte att det är bra för golfen, säger legendaren Annika Sörenstam till TT när hon arrangerar sin juniortävling Annika Invitational på Vasatorps golfklubb utanför Helsingborg.

– Sedan är inte jag involverad på något sätt. Jag har ingen "inside information", men vi får hoppas att det kommer någon bra lösning på lång sikt, fortsätter hon.

Det amerikanska golfförbundet (USGA) har tillåtit "saudistjärnorna" att delta i veckans major US Open utanför Boston, Massachusetts, men det är i nuläget oklart hur det blir med årets sista herrmajor British Open i mitten av juli.

I nuläget kan inte Sörenstam se att den nya touren bidrar med något positivt för golfvärlden.

– Det jag har sett än så länge är ju inte positivt utan det snarare separerar spelare, sponsorer, partners och organisationer, det känner jag, säger den tiofaldiga majorvinnaren.

Sörenstam vill inte kommentera den saudistöttade satsningen, som leds av den förre storspelaren Greg Norman, mer än så. Då pratar 51-åringen hellre om förra veckans Scandinavian Mixed, som hon var värd för tillsammans med stjärnkollegan Henrik Stenson.

"Bra för golfen"

Tävlingen i Halmstad blev en stor succé när det svenska stjärnskottet Linn Grant vann med hela nio slag. Svenskan blev därmed den första kvinnan att vinna en tävling som även ingick på herrarnas Europatour.

– Självklart var det imponerande från Linn ända från första rundan. Kul att se att hon höll under helgen och på söndagen kändes det som att hon lade i en annan växel. Hon bara sprang ifrån de andra i startfältet.

Grants framfart gav eko i världen. Inte enbart svenska tidningar skrev om den historiska segern utan även internationella nyhetsbyråer och tidningar gav 22-åringen och den mixade tävlingen ett stort utrymme.

Annons

– Jättekul för tävlingen, svensk golf och damgolf över huvud taget. Det utrymmet i pressen är Linn och Scandinavian Mixed värda. Det här visar att konceptet funkar och det är bra för golfen, säger Annika Sörenstam.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och DP World Tour i Europa.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen och Ian Poulter.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren, men exempelvis Mickelson och Poulter har inte gjort det.

Även Bryson DeChambeau, som vann majorn US Open 2020, är klar för touren, men 28-åringen spelade inte premiärtävlingen utanför London förra veckan.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Premiärtävlingen vanns av sydafrikanen Charl Schwartzel, US Masters-vinnare 2011. Han fick ta emot segerchecken på 47 miljoner kronor efter att ha gått de tre rundorna på sju under par. Amerikanen Andy Ogletree slutade sist på +24, men fick runt 1,2 miljoner kronor för besväret.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons