Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Solberg om Boquist: "Försökt kontakta honom"

Handbollslandslagets assisterande förbundskapten Martin Boquist fick nyligen sparken, trots EM-guldet några månader tidigare.
Förbundskaptenen Glenn Solberg har inte pratat med honom sedan dess.
Handboll • Publicerad 12 april 2022
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg och dåvarande assisterande tränaren Martin Boquist under EM-finalen mot Spanien. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jim Gottfridsson säger att spelarna står bakom beslutet att göra sig av med den assisterande förbundskaptenen.Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige tar emot Danmark i Malmö i en träningslandskamp på lördag i säsongens sista samling.

Förhandssnacket har dock mest handlat om tidigare assisterande förbundskaptenen Martin Boquist. Den 1 april sparkades Boquist från landslaget, trots EM-succén i januari.

Annons

– Det är vårat beslut. Martin ville gärna vara kvar och fullfölja kontraktet. Det fanns en klausul om uppsägning och då valde vi att använda den, sade landslagsansvarige Hanna Fogelström till TT.

Varken förbundskaptenen Glenn Solberg eller lagkaptenen Jim Gottfridsson har dock prata med Boquist efter beskedet.

– Nej, inte efter beslutet. Jag har försökt kontakta honom, säger Solberg.

– Jag har inte pratat med honom personligen. Jag vet inte hur han känner men jag hade velat ha lite avstånd efter ett sådant besked, säger Gottfridsson till TT.

"Spelarna står bakom det"

Solberg berättar att det varit ett möte med spelarna där han förklarade sin syn på saken och enligt Gottfridsson togs det emot väl.

– Vi spelare står bakom det. Jag har inga problem med Martin varken som person eller ledare, säger han.

Någon ersättare till Boquist är inte klar än. Solberg bekräftar att jakten pågår men att det är tidigt ännu.

Både förbundskapten och lagkapten ser fram emot lördagens prestigematch, en repris på VM-finalen 2021 som Danmark vann.

– Det är kul att få en match mot ett så bra lag. Vi möter ett av det bästa lagen de sista tio åren och det ska bli spännande, säger Solberg.

– Danmark är ett derby för oss svenskar. Det är alltid tufft och det blir första mötet sedan guldet. Vi hoppas på bra handboll, mycket publik och utvecklande spel, säger Gottfridsson.

Stjärnduon saknas – ersättare inkallad

Annons

Jim Gottfridsson, som nyligen utsågs till världens näst bästa spelare, betonar vikten av att vinna för att skapa en vinnarkultur, men menar samtidigt att det är en träningslandskamp och att laget ska försöka träna på vissa specifika moment.

Hos Solberg ligger fokuset på det defensiva när han får frågan vad som blir viktigt mot Danmark.

– Försvarsspelet som vanligt. Det gjorde vi jättebra i EM där vi var tajta och kompakta. De har många individuella spelare på högsta nivå som vi måste hantera. Sedan ska vi fortsätta med anfallsspelet och skapa ett tryck mot dem.

Inför lördagens match har Felix Claar och Fredric Pettersson sedan tidigare lämnat återbud på grund av skador. Solberg har endast kallat in en ersättare i form av TSV Hannover-Burgdorfs mittnia Jonathan Edvardsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons