Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Snara hittad hos Nascarförare – FBI utreder

Nascarföraren Bubba Wallace möttes av en obehaglig upptäckt på söndagen.
Någon hade lagt fram en snara i hans garage.
"En avskyvärd rasistisk handling", skriver Wallace på Twitter.
Händelsen ska utredas av bland annat FBI.
Bilsport • Publicerad 22 juni 2020
Nascarföraren Bubba Wallace förra söndagen.
Nascarföraren Bubba Wallace förra söndagen.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

En snara har hittats i garaget hos Nascarföraren Bubba Wallace, uppger den amerikanska motorserien.

Wallace är den ende svarte föraren i serien, och Nascar skriver i ett uttalande att "vi är arga och chockerade och kan inte tillräckligt understryka hur allvarligt vi tar på denna fruktansvärda handling".

Annons

Snaran upptäcktes i Wallaces stalls garage när förarna kom tillbaka efter att söndagens lopp i Talladega, Alabama, hade skjutits upp på grund av regn. Loppet skulle ha varit det första att köras inför publik efter att Nascar förbjudit sydstatsflaggan från alla lopp.

"Oerhört ledsen"

Wallace själv skriver på Twitter :

"Det här är en avskyvärd rasistisk och hatfylld handling som gör mig oerhört ledsen och det är en plågsam påminnelse om hur långt vi har att gå som samhälle."

Han skriver vidare att han de senaste veckorna mötts av stöd från hela Nascar och att han inte kommer låta sig skrämmas av dem som vill sprida hat.

"Som min mamma sade till mig i dag, 'de försöker bara skrämma dig'. Det här kommer inte att knäcka mig, jag kommer inte att ge upp, jag kommer att fortsätta vara stolt över vem jag är."

Har inlett utredning

Händelsen har skakat Nascar, men också väckt avsky utanför sporten. Den federala åklagarmyndigheten i norra Alabama meddelade att den, FBI och justitiedepartementets avdelning för medborgerliga rättigheter ska utreda händelsen.

"Oavsett om det här leder till federalt åtal så har den här typen av handlingar ingen plats i vårt samhälle", säger åklagaren Jay E Town i ett uttalande.

Även Nascar har startat en utredning och skriver att man "kommer göra allt för att identifiera den eller de som är ansvariga och utesluta dem från sporten".

"Som vi entydigt har sagt tidigare så finns det ingen plats för rasism i Nascar och den här handlingen stärker bara vår beslutsamhet att göra sporten öppen och välkomnande för alla", skriver Nascar.

Loppet som sköts upp ska köras på måndagskvällen, svensk tid.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons