Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ordförandevalet: Risk att fastna i oenigheter

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt är favorit till att bli ny fotbollsordförande, men rörelsen är splittrad.
Fyra motkandidater finns fortfarande kvar.
– Det finns en risk att vi fastnar i oenigheter och att vi gör sönder den fina stämning som finns, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgsdistriktet.
Fotboll • Publicerad 15 februari 2023
Caroline Waldheim är fortsatt nominerad till att bli ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Caroline Waldheim är fortsatt nominerad till att bli ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Valberedningen har valt ut den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som sin huvudkandidat till att ta över som ordförande i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson, som tillträdde 2012.

Kandidaterna Lars-Christer Olsson, Jens T Andersson, Caroline Waldheim och Tommy Andersson är dock fortsatt nominerade till posten inför förbundsmötet den 25 mars.

"Gör sönder den fina stämningen"

Annons

– På ett sätt är det ju bra att det var många intressenter i början, men om det nu skulle bli så att vi går in på upploppet med fem kandidater på papperet, det är ju inte bra, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund, till TT och fortsätter:

– Det finns en risk att vi fastnar i oenigheter och vi gör sönder den fina stämning som finns i fotbollen, genom att käbbla om det här. Lite bekymrad är jag faktiskt.

Skåne nominerade den tidigare näringslivstoppen Hélène Barnekow som kandidat, men efter att valberedningen gjort sitt val drog hon tillbaka sin kandidatur.

– Vi har ett styrelsemöte i morgon (torsdag) och då lär väl frågan komma upp hur vi ska ställa oss till detta, säger Per Sandberg, vice ordförande i Skånes fotbollförbund.

TT: Är det bra eller dåligt för fotbollen att det fortfarande finns fem kandidater kvar?

– Det vet jag faktiskt inte, det vittnar väl om att det är folk som inte riktigt håller med vad valberedningen ha gjort. Så måste man ju tolka det, säger Sandberg.

"Vill ta den kampen"

De övriga nominerade fick i måndags reda på att valberedningen pekar på Reinfeldt, men ingen förutom Barnekow har hoppat av.

– De (övriga) måste uppenbarligen se att de har något sorts stöd och vill ta den kampen och fajten, säger Sandberg.

Caroline Waldheim är anställd som hållbarhetschef på förbundet och är nominerad av bland annat Småland. Distriktet uppger att man fortsatt kommer att rösta på Waldheim om hon är kvar som kandidat den 25 mars.

– Vi står fortfarande kvar vid det. Vi kommer förorda henne, säger Christer Gustafsson, ordförande i Smålands fotbollförbund, till TT.

Annons

TT: Vad säger du om valberedningens huvudkandidat Fredrik Reinfeldt?

– Jag har inga särskilda kommentarer till det. Det är ju ett fantastiskt bra namn. Att en före detta statsminister är intresserad av ett sådant uppdrag är ju fint för fotbollen, säger Gustafsson.

Den tidigare Moderatledaren Reinfeldt har inte gett några intervjuer sedan det blev känt att han kandiderar till ordförandeposten efter att ha blivit nominerad av den allsvenska klubben Brommapojkarna.

Däremot har röstberättigade vid förbundsmötet fått vara med på ett 45 minuter långt digitalt möte med Reinfeldt.

– Man kan väl säga så här: Fredrik Reinfeldt med sin bakgrund har ju inte så mycket detaljkunskaper om fotbollen, så han höll sig klokt nog väldigt allmänt. Han pratade om fotbollens storlek, styrka, möjligheter. Han lyssnade på rörelsen. Han hade ett väldigt proffsigt tal, men jag tycker inte att det avslöjade så mycket, säger Bert Andersson.

"Ha lite is i magen"

Göteborgsdistriktet ska ha styrelsemöte på onsdagskvällen. Eventuellt kommer då ett beslut fattas kring vem distriktet avser att rösta på som ny ordförande. Andersson poängterar att det är över fem veckor kvar till förbundsmötet och att mycket kan hända innan dess.

– Det finns fortfarande förvånansvärt många kandidater kvar, så vi får ha lite is i magen kring hur vi hanterar detta, säger Bert Andersson.

Det är landets 24 distrikt och elitklubbarna i de två högsta serierna på dam- respektive herrsidan som är röstberättigade på förbundsmötet. Flest antal röster samlar distrikten – sammanlagt 172 röster.

Tack vare sin storlek har Stockholms fotbollförbund totalt 18 röster vid förbundsmötet. Skåne har 15 röster medan Småland och Göteborg har 12 respektive 11 röster vid förbundsmötet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons