Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SM-guldet nära efter nytt danskt drömmål

Sofie Bredgaards vänsterdoja håller på att uppgraderas till guldfot.
Danskan radar upp drömmål just nu och det senaste gav en blytung, och titeldoftande, 1–0-seger för Rosengård hemma mot Eskilstuna.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2022
Rosengårds Sofie Bruun Bredgaard, till höger, jublar efter sitt 1–0 mål mot Eskilstuna.
Rosengårds Sofie Bruun Bredgaard, till höger, jublar efter sitt 1–0 mål mot Eskilstuna.Foto: Johan Nilsson/TT

Lämna en yta åt Sofie Bredgaard och du är illa ute. Norska Brann fick känna av danskans skottkraft i Champions League-kvalet häromveckan, ett par dagar senare var det Kif Örebros tur att häpet se på när Bredgaard dundrade in bollen från långt håll.

Eskilstuna var därför förvarnat, men kunde trots det inte stoppa ännu ett stycke dansk dynamit från att explodera i den 43:e minuten. Rosengårds Loreta Kullashi dribblade sig elegant fram mot straffområdet och hade själv kunnat testa från distans, men såg en ännu bättre skytt i ögonvrån.

"Bra bössa"

Annons

Passningen hittade Bredgaard till höger i straffområdet och 20-åringen lade bollen till rätta innan hon smällde in det förlösande 1–0-målet högt upp i det bortre hörnet.

– Det var skönt att se den gå i mål igen. Och sedan att det blir så viktigt i dag också, säger Sofie Bredgaard till TV6.

– Jag har tränat jättemycket på det. Så det är skönt att det har lyckats tre gånger nu.

Svenska landslagsspelaren Olivia Schough tackade sin danska lagkamrat för ledningen när hon intervjuades efter första halvlek.

– Hon har en bra bössa, sade Schough.

Tillbakapressade

Hon var annars inte särskilt nöjd med sitt lags insats i första halvlek. Rosengård hade inför matchen skaffat sig fem poängs försprång till Kristianstad och Linköping i guldjakten, och det greppet ville Schough inte släppa.

– Inledningsvis har vi ganska bra tryck på dem, men vi skapar ändå inte jättemycket farligt. Och vi släpper förbi dem alldeles för enkelt och de hade lätt kunnat göra något mål, sade Schough efter första halvlek.

Det blev inte mycket enklare efter paus. Eskilstuna har hamnat i något av ett ingenmansland i mitten av den allsvenska tabellen, men lade sig på inga sätt platt mot serieledaren.

Felicia Rogic hade ett bra läge, men stoppades i sista sekund av Rosengårds Gudrún Arnardóttir. Ännu närmare var Lotta Ökvist, som med sin inåtskruvade hörna höll på att ställa Teagan Micah i slutminuterna. Men Rosengårds australiska målvakt var på tårna och fick undan bollen.

Rosengård backade hem allt mer ju längre matchen led, och till slut handlade det bara om att försvara segern.

Bayern väntar

Annons

Det gick vägen, och i och med de tre poängen sätter Rosengård, som har tre matcher kvar att spela, press på lagen som jagar. För Kristianstad och Linköping – åtta poäng bakom men med en match mer kvar att spela – är det nu bara tre poäng som gäller i helgens bortamatcher mot Kif Örebro respektive Piteå, om gulddrömmen ska leva vidare på allvar.

Rosengård har samtidigt tuffare utmaningar som väntar. På onsdag går Skånelaget in i Champions League-gruppspelet med bortamatch mot Bayern München som första uppgift.

– Det ska bli väldigt kul, det är de matcherna man vill spela. Det ska bli kul att se oss mot ett så bra motstånd. Vi ser fram emot det, säger Sofie Bredgaard.

Fakta: Så avgörs guldstriden

Fyra lag har fortfarande en teoretisk chans att ta hem SM-guldet. Här är ställningen inför slutspurten:

1) Rosengård, 23 matcher, 57 poäng, +42.

2) Kristianstad, 22, 49, +32.

3) Linköping, 22, 49, +31.

4) Häcken, 22, 47, +32.

Återstående matcher:

Rosengård

23/10 Kristianstad (borta).

31/10 Djurgården (hemma).

5/11 Brommapojkarna (b).

Kristianstad

16/10 Kif Örebro (b).

23/10 Rosengård (h).

28/10 Linköping (b).

5/11 Umeå (h).

Linköping

16/10 Piteå (b).

24/10 IFK Kalmar (h).

28/10 Kristianstad (h).

5/11 Kif Örebro (b).

Häcken

16/10 IFK Kalmar (b).

23/10 Piteå (h).

31/10 AIK (h).

5/11 Djurgården (b).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons