Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Skulle kännas fantastiskt att lyckas på söndag"

Travtränaren Svante Båth har vunnit det mesta när det kommer till sportens unghästlopp, men aldrig varit nära en triumf i Elitloppet.
På söndag kan nya fixstjärnan Attraversiamo ändra på det.
Trav • Publicerad 28 maj 2020
Travtränaren Svante Båth är med i Elitloppet för andra gången på söndag.
Travtränaren Svante Båth är med i Elitloppet för andra gången på söndag.Foto: Christine Olsson/TT

56-åringen från Sundsvall tillhör svensk travsports absoluta elitskikt, men kan trots framgångarna inte benämnas som en superkändis hos den breda massan.

Förklaringarna stavas främst två saker. Dels att han inte kör loppen själv utan anlitar hyrkuskar, men även för att stallets inriktning är tydligt viktad mot unghästloppen.

Annons

Av stallets 181 hästar är blott 17 äldre än fyra år gamla och bland dem finns årets Elitloppsdeltagare Attraversiamo.

En häst som tillhört eliten i sin kull sedan han började tävla som tvååring och som under fjolåret lyckades vinna Svenskt Travderby med fyra miljoner kronor i segerpremie.

– Att gå från unghäståren till att etablera sig mot de äldre är ett steg som ska tas. Samtidigt ser travsporten annorlunda ut i dag. Våra tre- och fyraåriga hästar har närmat sig den äldre eliten vad det gäller farter och tider, säger Svante Båth.

Blev inbjudna tidigt

En gång tidigare har han varit med i Elitloppet. År 2004 blev Malabar Circle Ås utslagen i sitt Elitloppsförsök. Likt Attraversiamo var hästen fem år i det skedet.

– Det känns helt annorlunda den här gången. Vi har blivit inbjudna till loppet tidigt och det är ju ett tecken på att jag har en häst som anses vara att räkna med.

Elitloppshelgen brukar locka upp till 30 000 åskådare. Under de coronatider som råder försvinner feststämningen helt.

– När man kommit upp i ålder säger man att man inte vill bli uppvaktad på födelsedagen och tycker inte att det är så roligt, men… ja, alternativet att inte fylla år är ju inte roligare om jag säger så. Lite samma sak känns det med Elitloppet, det är tråkigt att vi måste köra utan publik, men alternativet att inte köra Elitloppet alls hade varit ännu sämre.

Har tidigare haft lungproblem

Attraversiamos fjolårssäsong avslutades tidigt. Lungproblem var orsaken, men i årets två starter har han bevisat med all tydlighet att han är kvitt de problemen.

Nu ska femåringen försöka att bli den blott tredje hästen någonsin som följer upp en seger i Svenskt Travderby med triumf i Elitloppet året därpå. Victory Tilly lyckades 2000 liksom From Above 2003.

– Jag tycker mig ha en obrukad häst och kunde inte varit mer nöjd med honom i förberedelserna.

"Kommer fler chanser"

Annons

Elitloppet är i mångt och mycket travsportens skyltfönster såväl i Sverige som utrikes. En prestigelöpning välkänd över hela travvärlden.

– För mig är Kriteriet för treåringar och Derbyt som fyraåringar större. Man får bara en chans på sig med respektive häst att vinna de loppen och man kan förberedda dem i år för att lyckas. Skulle vi däremot bli störda till galopp på söndag kan vi få en ny chans i nästa års Elitlopp. Det kommer fler chanser, det gör det inte med de stora unghästloppen. Därmed inte sagt att det inte skulle kännas fantastiskt att lyckas på söndag, det vore verkligen speciellt, avslutar Svante Båth.

Fakta: Attraversiamo

Femårig hingst född 2015.

Ägare: Caracolas AB (Svante Båth m fl).

Uppfödare: Martina Christensson Lindahl, Uppsala.

Tränare: Svante Båth.

Körsven: Erik Adielsson.

Tävlingsresultat: 20 starter, 14 segrar.

Intjänade prispengar: 8 513 500 kr.

Kuriosa: Hästens delägare Calle Wihlborg har namngett hästen efter en replik i filmen ”Eat Pray Love” med Julia Roberts.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons