Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sörenstam hyllar nya generationen: Blir stolt

Linn Grant, Ingrid Lindblad och Maja Stark – nästa generation av golfstjärnor fortsätter att imponera.
Nu hyllas trion av legendarerna Annika Sörenstam och Henrik Stenson.
Golf • Publicerad 9 juni 2022
Annika Sörenstam under den första rundan av golftävlingen Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.
Annika Sörenstam under den första rundan av golftävlingen Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.Foto: Pontus Lundahl/TT

De nya stjärnskotten Linn Grant (född 1999), Ingrid Lindblad (2000) och Maja Stark (1999) hyllades unisont av de svenska storspelarna Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

Grant är bästa svensk tillsammans med Kristoffer Broberg i det mixade startfältet på Halmstads golfklubb på sex under par, 66 slag, vilket räcker till en delad femteplats bakom en ledarkvartett. Amatören Lindblad kom in på 69 slag och Stark stannade på två under par.

Annons

– Det är kul att se den unga svenska generationen, säger den tiofaldiga majorvinnaren Annika Sörenstam.

"Något speciellt med dem"

Hon får frågan om hon kan hitta någon gemensam nämnare hos trion som gör att de är så lovande.

– Det är något speciellt med dem. Jag vet inte om det är den mentala delen eller det fysiska. Alla är starka, de slår bollen långt och bra. Deras grund är väldigt bra och de jobbar på. De har bra attityd, säger Sörenstam, som själv gick två över par.

Henrik Stenson, som är två under par, var imponerad av spelkamraten Maja Stark. Sedan hon blev proffs förra sommaren har 22-åringen tagit hem tre segrar på damernas Europatour.

– Största tillgången är mellan öronen. Det känns som att hon verkligen är en tävlingsmänniska. Det drivet kommer ta henne långt, säger Stenson.

Stenson – Sveriges enda majorvinnare på herrsidan (British Open 2016) – får frågan hur bra han tror att Stark kan bli.

– Jag ser inga begränsningar på den fronten. Det mentala är ju det viktiga i det här spelet. Både där ute på banan, men också för att lägga ner allt det jobb och den träning som krävs. Hon är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Det är hon som bestämmer hur bra hon vill bli.

Förra veckan gick Sörenstam med Ingrid Lindblad under de två första rundorna av majortävlingen US Open. Då slog amatören Lindblad till med en 65-runda – rekordlåg notering för en amatör i tävlingen. Till slut blev hon elva och med det bästa amatör.

"Var skitnervös"

Nu spelade Sörenstam med Linn Grant, som liksom Starkt snabbt gjort avtryck på Europatouren sedan hon blev proffs förra sommaren. Rya GK-spelaren har redan två proffssegrar på meritlistan.

– Jag var skitnervös första tre hålen. "Jag kan inte spela golf"-nervös, säger Linn Grant med ett leende.

Annons

Grant var i nioårsåldern när Annika Sörenstam valde att avsluta sin proffskarriär 2008. De senaste åren har 51-åringen börjat spela några utvalda tävlingar per år.

– Jag har ju typ inte sett henne spela golf när hon var som bäst. Jag har ju inte upplevt det. Hon har ju ändå lagt vägen för hur damgolfen är i dag, säger Linn Grant.

Kvartetten Craig Howie, Skottland, Matthieu Pavon, Frankrike, Santiago Tarrio, Spanien och amatören Carolina Melgrati, Italien, leder i klubbhuset på sju under par. Deras 65 slag är tangerat banrekord.

Fakta: Scandinavian Mixed

Scandinavian Mixed avgörs på Halmstad golfklubb 9–12 juni.Tävlingen, där Annika Sörenstam och Henrik Stenson är värdar, ingår i Europatouren för både damer och herrar.

78 kvinnor och 78 män ingår i startfältet och tävlar mot varandra med en prissumma på närmare 20 miljoner svenska kronor (2 miljoner dollar).

Fjolårets premiärupplaga togs hem av nordirländaren Jonathan Caldwell. Då avgjordes tävlingen på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka. Tävlingen skulle egentligen haft premiär redan 2020 på Bro Hof, men fick skjutas fram på grund av pandemin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons