Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skellefteå intar SHL-toppen i OS-spelares frånvaro

Färjestads starka defensiv räckte inte för att stå emot ett intensivt Skellefteå på bortaplan.
Västerbottningarna vann med 4-1 i en match präglad av OS.
Totalt saknades sju spelare som är på väg till Peking.
Ishockey • Publicerad 1 februari 2022
Oscar Möller satte Skellefteås första mål i matchen mot Färjestad. Arkivbild.
Oscar Möller satte Skellefteås första mål i matchen mot Färjestad. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Segern var Skellefteås tredje raka mot Färjestad den här säsongen och innebär att laget nu går upp i topp av SHL.

– Vi kommer ut starkt och jobbar ner dem i första och andra perioden, säger Skellefteåbacken Filip Roos, som får ta ett större ansvar nu när backgiganten Jonathan Pudas spelar OS.

Vill dra nytta av OS-frånvaron

Annons

Det ansvaret tog han med den äran och tillhörde isens förgrundsfigurer. Flytten från Karlskoga och Hockeyallsvenskan har Roos klarat på ett imponerande sätt, men efter 35 matcher står det fortfarande en nolla i målkolumnen. Det stör honom lite.

– Ja, självklart vill man bidra framåt men det är bara att jobba på så kommer nog målet, säger Roos, som ser OS-perioden som en chans för honom själv och andra att visa framfötterna:

– Det är fyra väldigt bra spelare som är borta men det är alltid kul att andra får chansen att komma fram och spela mycket under tiden.

Hemmalaget saknade förutom Jonathan Pudas även ytterligare tre tyska och amerikanska OS-spelare. Färjestad kom till spel utan sina tre OS-centrar Jacob de la Rose, Gustav Rydahl och Linus Johansson.

Nu fick ett gäng juniorer kliva upp ett steg och ta större ansvar, samtidigt som Patrik Lundh, Victor Ejdsell och unge Sigge Grunditz tog hand om centerposterna i Färjestads tre topplinor.

Värmlänningarna verkade sakna sina OS-spelare mest.

Skellefteå tog ett bastant grepp om matchen direkt men Färjestad stred tappert och med hela 13 blockade skott klarade man att hålla nollan bakåt i den första perioden.

I den andra perioden orkade man inte stå emot längre.

Blixten slog ner för första gången efter 3.37 när Oscar Möller sköt ett dolt skott förbi sin back, stenhårt in vid Färjestadmålvakten Dominik Furchs vänstra stolpe.

"Var alldeles för tunna"

Strax efteråt lyckades Skellefteå ta vara på sitt fjärde powerplay när Jonathan Johnson hittade Jayce Hawryluk mitt i slottet. Kanadensaren slog till direkt och gjorde 2-0.

Annons

3-0 kom i slutet av mittenperioden när Filip Sandberg från ungefär samma position gjorde sitt första mål sedan han kom till Skellefteå.

I spel fem mot tre kom reduceringen till 3-1 en bit in i den tredje perioden genom Färjestadbacken Joel Nyström, men närmare än så kom inte Färjestad. I stället kunde Skellefteås Linus Karlsson göra 4-1 i öppet mål.

– Det är inte så mycket att säga om. Vi tog alldeles för mycket utvisningar och med tanke på de spelare som är borta var vi alldeles för tunna, säger Färjestads tränare Thomas Rhodin, som kommer att sakna sina OS-centrar i ytterligare tre matcher.

– Då måste vi spela smartare och hålla oss på banan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons