Skellefteå har kontakt – två mål av Lindström

Skellefteå har tagit sig tillbaka in i kvartsfinalfajten mot Färjestad. Västerbottningarna vann match tre med 3–2 och kunde reducera sitt underläge till 1–2 i kvartsfinalen.
Ishockey • Publicerad 5 april 2022
Joakim Lindströms två mål lade grunden till Skellefteås seger i kvartsfinalserien mot Färjestad. Arkivbild.Foto: Tommy Pedersen/TT

En sårad tiger är bland det farligaste som finns. Det gäller även ett ishockeylag med svartgula ränder.

Efter två raka uddamålsförluster stod Skellefteå upptryckta mot väggen. Det var bara seger som räknades i den tredje kvartsfinalen mot Färjestad. Desperationen lyste runt hemmaspelarna som inledde i ett furiöst tempo och redan efter dryga minuten stod det 1–0 på resultattavlan.

I numerärt överläge vandrade Rickard Hugg in från sargen längs den förlängda mållinjen och tryckte in pucken mellan benen på Färjestadskeepern Dominik Furch.

Färjestad är stora, starka och har i de båda första matcherna varit precis lagom elaka för att få Skellefteåspelarna ur balans. Nu klarade de inte riktigt av det.

18-3 i skott

Skellefteå vann skottstatistiken i öppningsperioden med 18–3 men med en annan målvakt än Furch hade hemmalagets ledning varit betydligt större än de 3–1 man hade efter period ett.

– Vi kom inte alls upp i första perioden, så på nåt sätt är det ändå en styrka att vi är med ända till slutet, säger Färjestads Gustav Rydahl, som kvitterade till 1–1 på volley efter att han själv skjutit och snappat upp returen från den nyinsatte Skellefteåmålvakten Strauss Mann.

Sedan handlade det om veteranen Joakim Lindström två gånger om. Först passade han på när Furch var satt ur spel av sina egna spelare, målet tomt och det vara bara att lägga in pucken.

Fjärde målet

Strax före den första periodpausen drog han sedan bort Färjestads målvakt och gjorde 3–1, hans fjärde mål i kvartsfinalserien. Innan den drog igång var det glest mellan fullträffarna för 38-åringen.

– Kul. Väldigt roligt att se puckarna gå in i de här matcherna, säger Joakim Lindström, som inte är överförtjust i det stök och bök som tillåts i slutspelet:

– Inte direkt. Men vi är beredda. Vad det än bjuds på är vi med på dansen, säger Skellefteås veteran.

"Glöden i ögonen"

Efter en något blek start av värmlänningarna blev det en uppryckning i rond två och tre. Men bara ett mål av Daniel Viksten i öppningen av den tredje perioden räckte inte.

Segern ger Skellefteå kontakt i serien och nytt hopp inför fortsättningen.

– I dag har vi glöden i ögonen jag vill se. Hockeyn var smutsigare men vi har overallerna på oss. Starkt att vi reder ut det när Färjestad har en bra push på slutet, säger Skellefteås tränare Robert Ohlsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.