Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sjunde raka VM-guldet till Tove Alexandersson

Efter en miss i inledningen krossade Tove Alexandersson allt motstånd och vann med drygt två minuter i medeldistansen.
Hon är nu världsmästare för sjunde gången i rad.
Orientering • Publicerad 6 juli 2021
Tove Alexandersson är världsmästare igen. Arkivbild.
Tove Alexandersson är världsmästare igen. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone/AP/TT

Tove Alexandersson hade en kämpig inledning i den utmanande skogen i Tjeckien. En miss på den fjärde kontrollen höll på att förstöra dagen för svenskan som var över minuten efter på den femte kontrollen. Men ett kallt huvud visade sig vara guld värt och vid kontroll nummer tolv hade hon i stället en ledning på nästan en minut och fyrtio sekunder.

– Jag gjorde två ganska stora missar i början, men efter det har jag sprungit bra. Det var väldigt svårt orienteringstekniskt, det gällde att fortsätta vara lugn och bara fortsätta orientera. Jag är mycket nöjd att jag lyckades med det, säger Alexandersson.

"Helt otroligt"

Annons

Alexandersson såg, som så många gånger förr, ut att vara i en klass för sig. Försprånget växte för varje kontroll och i mål blev segermarginalen två minuter och 21 sekunder till norska Andrine Benjaminsen och ytterligare en minut till trean, schweiziska Simona Aebersold. Alexandersson fick därmed kliva högst upp på VM-pallen för sjunde gången i rad.

– Det är helt otroligt faktiskt. Det känns jättehäftigt att jag kunnat pricka formen både fysiskt och mentalt så bra och det är jag jättestolt över, säger hon.

När Alexandersson i lördags vann sprinten blev hon historisk som första orienteraren att vinna guld i samtliga discipliner. Nu kan hon slå nya rekord genom att vinna alla fem under samma mästerskap, men för att göra det måste hon vinna både stafetten och långdistansen.

– Jag tar varje lopp i taget. Det är en tuff vecka, som i dag hade vi ett kval på förmiddagen och en final på eftermiddagen, och samma sak i sprinten. Det blir sju lopp på sju dagar, vi får se hur kroppen klarar det, och huvudet ska också orka, säger hon.

Ser fram emot långdistansen

Sara Hagström gjorde ett bra lopp men i mål hade hon stora smärtor i ryggen efter ett hopp i början av loppet. Hon slutade på femte plats, bara tretton sekunder från medalj.

Även Lisa Risby, vars främsta chanser finns i långdistansen, gjorde även hon ett bra lopp och slutade precis efter Hagström, på en sjätteplats.

Fältets fjärde svenska, Johanna Öberg gjorde en fin VM-debut och landade på en tolfteplats.

I och med Alexanderssons guldmedalj kommer Sveriges mål, att bli bästa nation under mästerskapet, att nås. Hittills har Sverige fyra guld samt Gustav Bergmans silver i herrarnas medeldistans tidigare under dagen. Det finns fyra guld kvar att kämpa om.

Stafetterna avgörs på torsdag och mästerskapet avslutas med långdistans för damer och herrar på fredag. Och det är långdistansen som Alexandersson sett mest fram emot.

– Det är den distans jag sett fram emot men det är svårt när den ligger i slutet på veckan. Om det hade varit ett ensamt lopp hade jag aldrig valt den här uppladdningen, skrattar Alexandersson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons