1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Simningen kör coronaanpassat mästerskap

Det blev inget SM för simningen i sommar på grund av coronapandemin – men tävlingar blir det ändå.
SM ersätts av ett riksmästerskap den 25-28 juni med medaljutdelning och allt.
Tävlingsplats: hos alla simklubbar som vill delta.
Simningen kör ett coronaanpassat mästerskap i slutet av juni. Arkivbild.
Foto: Rickard Nilsson/TT

Det gäller att vara kreativ under rådande omständigheter och simningen har hittat sin grej. Projektet "Sverige simmar", som kom i gång för att stimulera simmarna när tävlingssäsongen ställdes in, har lett till idén om riksmästerskap.

– Det är ungefär 9 000 resultat som registreras i "Sverige simmar" varje vecka så det har blivit en succé. När det inte blev något SM kom önskemålet från simmarsverige att vi skulle ha något annat i stället, berättar Ulrika Sandmark, förbundskaptenen som också är sportchef på Svenska simförbundet.

Riksmästerskapet kommer att innehålla alla distanser som skulle ha ingått i SM, JSM och ungdoms-SM (Sum-sim). Föreningarna får anmäla sig, se till att fixa fram funktionärer och sedan är det bara att köra under fyra dagar i slutet av juni. SM skulle ha gått i Halmstad den 26-30 juni.

Medaljer med posten

Resultaten registreras via simförbundet. Långbana rekommenderas, men de föreningar som bara har 25-metersbassäng får använda den och så separeras resultaten i kort- och långbana.

– Tanken är att då får man köra i sin egen miljö, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation och sedan rapporteras resultaten in och man gör en resultatlista av det, säger Sandmark.

Sedan kommer medaljerna som ett brev på posten.

Stjärnor i lagkappsutmaning

Landslagsstjärnor som Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Erik Persson förväntas inte delta.

– Det här är mest för resten. Vi håller på med en utmaning där alla stjärnor är med och där deras resultat registreras i en sorts lagkapp, 4x100 meter fritt för damer och herrar, berättar Sandmark.

När simningen får hålla ett mästerskap på riktigt igen står skrivet i stjärnorna. Alla internationella mästerskap i år är flyttade till 2021 och nationellt är nästa möjliga mästerskap kortbane-SM i Helsingborg den 11-15 november.