Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SHL:s sportchef: "Vi håller på bötesskalan"

Filmningar behandlas mer strikt i SHL den här säsongen.
Men att det ska rendera i något mer än bötesstraff är i nuläget inte aktuellt.
Ishockey • Publicerad 14 oktober 2022
Brendan Shinnimin har bötfällts för filmning två gånger den här säsongen. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

För två veckor sedan straffades tre SHL-spelare för att ha förstärkt situationer. På fredagen straffades Brendan Shinnimin för andra gången den här säsongen vilket gör honom till den första att straffas för filmning av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd ytterligare en gång.

Shinnimin fick böta 10 000 kronor för sin andra förseelse. De andra spelarna under säsongen har fått böta 5 000 kronor.

Annons

Hårdare straff, exempelvis högre böter eller avstängningar, är det inte i nuläget. Även om sådana önskemål har lyfts från bland annat supportrar på sociala medier. Det har det även gjorts från tränarhåll.

– Nu är det personliga böter som gäller, det biter inte. Jag säger tre matchers avstängning vid första tillfället, dubblera det sedan för varje dom en spelare drar på sig. Tre, sex, nio matchers avstängning, sade Örebros tränare Niklas Eriksson till NA i slutet av september.

Trolig utvärdering i november

SHL:s sportchef Johan Hemlin säger till TT att man i nuläget håller på den nuvarande bötesskalan.

– Nu har den här frågan fått lite färg men jag tror att de spelare som känner sig träffade kanske tänker till lite grann. Med bra ledarskap från respektive coach så hoppas och tror jag att det här kommer att lägga sig lite. För vi vill gärna ha fokus på annat. Vi vill ge det lite tid men vi kommer nog göra en utvärdering vid novemberuppehållet, säger Hemlin.

Att upptäcka en filmning eller förstärkning i ett högt tempo på isen är inte alltid det lättaste för en domare. Men att använda exempelvis videogranskningar under match vid en misstänkt filmning är inte på tapeten.

– Det är inte aktuellt med det. Däremot är det ganska tydliga riktlinjer för domarna att uppmärksamma filmningar på isen för att det ska bli två minuters utvisning. Det är det absolut bästa, att hantera det så att motståndaren får powerplay, säger han.

"Ska inte överdramatisera"

Att det skulle vara extra mycket filmningar den här säsongen är inget Hemlin upplever.

– Om vi tar en matchkväll som i går (torsdag): Det är sju matcher, och då är det runt 280 spelare på isen ungefär. Det blir ganska många situationer. Just nu är den här frågan belyst och då blir det väldigt stort fokus på den. Man ska inte överdramatisera det här, säger Hemlin.

Han fortsätter:

– SHL har meddelat att vi ska vara lite striktare på det här och det är just det vi är. Vi är inte uppe i en diving per full SHL-omgång, även fast vi går ganska hårt på det. Man får sätta det i relation.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons