Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Seger: Äntligen har Uefa vaknat

Uefa pumpar in mer pengar i damfotbollen från och med nästa säsong. På tiden, enligt Rosengårds Caroline Seger.
Fotboll • Publicerad 3 maj 2021
Caroline Seger. Arkivbild.
Caroline Seger. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra gånger mer pengar – eller omkring 250 miljoner kronor. Det är summan som det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) från och med nästa år pumpar ut till många av damfotbollens klubbar.

Bakom den kraftiga ökningen ligger större intäkter – främst från tv-rättigheter – när det nya formatet för damernas Champions League införs. Dessutom fördelas mer pengar från herrarnas Champions League till damerna.

Annons

– Det kommer att betyda så mycket, säger Rosengård och landslagets lagkapten Caroline Seger.

– Det gäller att pengar kommer in för att damfotbollen ska få bättre förutsättningar. Och finns det så mycket pengar att spela för – att Champions League faktiskt ger någonting i stället för att bara kosta pengar – så kommer det att ge en kickback till klubbarna som gör att de kan utvecklas.

"Få igång maskinen"

Det nya Champions League-formatet innehåller 16 klubbar och inleds med ett gruppspel. Klubbarna som når gruppspelet är garanterade minst fyra miljoner kronor – fem gånger mer än vad en plats bland de 16 kvarvarande lagen hittills gett.

Tidigare har det varit svårt att gå plus på Champions League-spel som kanske slutat i kvartsfinal, så som det exempelvis gjorde för Rosengård i år.

– När man fått det här resebidraget och bara kunnat gå plus minus noll – då blir det ju heller ingen vinning att vara med i Champions League mer än att man syns utåt. Men nu kommer det ju kunna locka sponsorer och förhoppningsvis köps fler rättigheter upp så att vi kan få igång den här maskinen, säger Seger och fortsätter:

– Det är pengar som behöver komma in. Och äntligen har Uefa vaknat också, det är på tiden.

Viktigt att hänga med

Enligt Uefa öronmärks också 23 procent av de 250 miljonerna till icke-deltagande klubbar i de europeiska toppligorna. Men enligt Seger är det extra viktigt att de svenska lagen även hänger med i just Champions League.

– Jag tror att det kommer att vara bra om svensk fotboll är med och kommer långt i turneringen, för det kommer ju kunna locka bättre spelare och göra att ligan kan utvecklas så att vi inte trillar efter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons