Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Samuelsson vill se norrmän darra som asplöv

Om Sebastian Samuelsson får som han vill ser det ut så här i OS-stafettens sista skytte.
Han står sida vid sida med en norrman.
Skidskytte • Publicerad 14 februari 2022
Sebastian Samuelsson och Johannes Thingnes Bø under mixedstafetten tidigare på OS.Foto: Pontus Lundahl/TT

Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Samuelsson – i den ordningen – tänker försöka försvara OS-guldet från Pyeongchang för fyra år sedan.

Tre i kvartetten trängdes högst upp på prispallen den gången. I guldlaget ingick också Fredrik Lindström. Ponsiluoma har sedan dess tagit över som en pålitlig stafettåkare.

Annons

Men talar egentligen något för att den bild Samuelsson visualiserar har någon som helst relevans när stafetten över 4 x 7,5 km avgörs på tisdagsförmiddagen, svensk tid?

Underpresterat i OS

Samuelsson & Co har hittills inte varit i närheten av medalj i Zhangjiakou.

– Det är klart att jag är här på OS för att fajtas om medaljerna. I går (jaktstarten) var det en åttondeplats. Jag vill vara högre upp på listan, men på något sätt är jag ändå nöjd med en femte- och en åttondeplats, säger Samuelsson om de senaste resultaten i sprint och jaktstart.

Han värderar stafetten högt.

– De flesta av oss känner att det är höjdpunkten på hela mästerskapet. Det tror jag ledarna också tycker. Det är något speciellt med stafett. Därför är det lätt att motivera sig inför den, säger Samuelsson.

TT: Vad blir nyckeln nu när ni inte riktigt fått de resultat ni velat ha?

– Jag är en betydligt bättre skidskytt nu än för fyra år sedan. Jag tror att de andra skulle säga samma sak. Ur den aspekten har vi alla chanser.

Viktigt: Pricka rätt tavla

Först ut är Peppe Femling. Om det ska bli svensk medalj får han inte göra som i Ruhpolding i världscupen. Då sköt han på fel tavla i stafetten.

– Man garvar ju åt det nu. Ruhpolding var senast, men det kommer ju inte hända i morgon, det känner jag mig ganska trygg i. Och det är nog bortglömt för tillfället.

Jesper Nelin tar hand om den andra sträckan.

Annons

– Jag är inte nöjd med OS överlag, men nu har vi en bra chans i stafetten. Det ska bli kul att köra. Oavsett hur det går så har vi ju den där guldmedaljen. Men det är klart att helst av allt vill vi ju knäppa Norge på näsan en gång till.

Fem fajtas om medaljerna

Tanken är att Femling och Nelin bäddar för Ponsiluoma som sin tur skickar ut Samuelsson i en stark position på slutsträckan.

– Framför allt på sistasträckan tror jag att ”Sebbe” har ett väldigt bra övertag på framför allt norrmännen, säger Nelin.

– Jag tror att det blir avgörande att klara oss utan många extraskott och absolut ingen straffrunda. Åkmässigt hänger vi med, men vi måste göra det bra på vallen, säger Ponsiluoma.

Samuelsson har klart för sig vilka nationer som har med medaljstriden att göra.

– Jag skulle säga att det är fem det handlar om. Frankrike, Norge, ryssarna, Tyskland och vi. Jag skulle bli förvånad om jag glömmer någon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons